Genom att svara på dessa frågor hjälper du oss att ta reda på hur mycket folk vet om djur i allmänhet och vår sällsynta val tumlaren i synnerhet.

Vi gör denna undersökning eftersom populationer av tumlare är hotade och akut behöver vår hjälp, och för att människor generellt vill skydda det de känner till. Så det här är ett test för att se huruvida människor känner till tumlaren, och samtidigt ett sätt att öka allmänhetens kunskap en liten bit till.

Om du vill lära dig mer om tumlaren, och då särskilt den akut hotade Östersjötumlaren, så kan du läsa mer här.

Här nedan hittar du svaren på frågorna, och kan räkna ut din egen poäng.

  1. Varg, vetenskapligt namn: Canis lupus. Du får ett poäng om du svarat varg eller gråvarg. Vargar finns i nästan alla europeiska länder.
  2. Igelkott, Erinaceus europaeus. Som de ser på dess latinska namn är detta en europeisk igelkott. Det finns sjutton olika arter av dessa små taggiga djur i världen. De äter alla olika ryggradslösa djur som insekter och maskar. Ge dig själv ett poäng för igelkott eller europeisk igelkott.
  3. Giraff, Giraffa camelopardalis. Masai giraff är ännu bättre Det pågår diskussioner kring hur många arter och underarter av giraffer det egentligen finns. De lever alla i olika delar av Afrika, och tyvärr är de alla hotade. Masai-giraffen finns i Kenya. Ge dig själv en päng för giraff eller två poäng om du visste att det var en Masai-giraff.
  4. isbjörn, Ursus maritimus. Visste du att isbjörnen faktiskt räknas som ett marint däggdjur, eftersom den lever största delen av sitt liv på havsisen? Isbjörnar är skickliga simmare och finns i USA (Alaska), Kanada, Ryssland, Grönland och delar av Norges norra öar. Isbjörn finns inte i Europa utanför Norge. En poäng för isbjörn.
  5. Tumlare, Phocoena phocoena. Ge dig själv ett poäng för tumlare eller vanlig tumlare som den ibland kallas för att skilja den från andra arter av tumlare. Tumlaren finns i kustnära vatten runt nästan hela norra halvklotet och var en gång vanligt i europeiska vatten. Det finns en distinkt men mycket liten population i Östersjön, som är akut utrotningshotad, och en annan liten popualtion utanför Spanien och Portugals kust. det finns också en underart som lever i Svarta havet.
  6. Brunbjörn, Ursus arctos. Denna art av björn är vanlig i norra Europa, i Ryssland samt i Alaska och Kanada. Ett poäng för brunbjörn.
  7. Späckhuggare, Orcinus orca. På engelska kallas späckhuggaren ibland för “killer whale” men ofta för “orca”, som ju låter lite snällare. Späckhuggare har verkligen inte förtjänat sitt svenska namn. Grupper av späckhuggare ses regelbundet i europeiska vatten.
  8. Afrikansk elefant, Loxodonta africana. Detta är en afrikansk elefant, vilket du kan se på dess stora öron. Den asiatiska elefanten har mindre öron och är en annan art. Vi ger dig ett poäng för elefant, och två poäng om du visste att det var en afrikansk elefant.

Nu kan du summera din poäng!

1-3 poäng – Bra

4-7 poäng – Utomordentligt

8-10 poäng – Geni!

Tack så mycket för ditt detagande!

Tack till Humane Society International för deras hjälp med detta projekt