NonHazCity3-kampanj


 

2023-2025

 

Vi har lanserat en kampanj i Östersjöregionen för att öka allmänhetens medvetenhet om sätt att hantera kemikaliesäkerhetsfrågor i byggnader, konstruktioner och hushåll!

ÖVERSIKT ÖVER KAMPANJEN

 

Kampanjen för att öka medvetenheten har lanserats i december 2023 under projektet "NonHazCity3", som syftar till att minska farliga ämnen i byggandet för att skydda vattenmiljön, skydda människors hälsa och uppnå mer hållbara byggnader.


#NHC3Kampanjen kommer att pågå till slutet av projektet 2025 och kommer att ge relevant information om ämnet och resultaten av själva projektet.


Under hela kampanjen kommer vi att visa kemikalierna i byggmaterial, och varför det finns så mycket just nu

 

oro för det. Vi kommer att utforska den avgörande kopplingen mellan klimatneutralitet, cirkularitet och toxicitet hos byggmaterial och byggnader och kommer att försöka sätta denna fråga på den regionala agendan för Östersjön. Och, naturligtvis, kommer du att läsa berättelser om förändringar som kommer från olika kommuner, företag och organisationer runt Östersjön som arbetar för att baltiska länder är fria från giftiga kemikalier i byggandet!


Alla kommer att kunna forma innehållet i kampanjen, så följ oss och interagera! Du hittar alla extra resurser nedan.

#NonHazCity3Campaign - Följ oss!

Är du sugen på att lära dig mer om sätt att hantera kemikaliesäkerhetsfrågor i byggnader, konstruktioner och hushåll?


Följ följ oss på sociala medier genom hashtaggen: #NHC3Campaign


Följ kampanjen på Facebook Följ kampanjen på Instagram

Ämnen för #NHC3-kampanjen

Dyk in i de olika ämnena, råden och lösningarna. Sprid ordet och var en del av förändringen!

Vill du föreslå ett ämne eller har några tvivel eller frågor?

Skriv till oss: sekretariat (at) ccb.se


KONSTRUKTIONSMATERIAL & MILJÖ

Att renovera eller bygga ett hem är en utmaning. Att tänka igenom funktionell design, välja vackra ytskikt och övervaka kvaliteten på utförande och budget är ingen lätt uppgift. Och oavsett om du renoverar ett rum eller bygger ett helt hus så finns det många parametrar att ta hänsyn till. Men det finns en viktig detalj som vi sällan tänker på: bygg- och renoveringssektorn har en betydande inverkan på miljön. Låt oss titta närmare på varför vi ska bry oss om miljön när vi bygger eller renoverar våra hem.

  • Giftiga ämnen

    Giftiga ämnen kan användas i alla stadier av tillverkningen av bygg- och ytbehandlingsmaterial, inklusive slutprodukter avsedda att användas av konsumenter. Material som innehåller några giftiga element kan skada människors hälsa, men också negativt påverka olika ekosystem och försvåra återvinning och cirkulär förvaltning.

  • Generering av avfall

    Renoveringsprojekt kan producera betydande mängder avfall, inklusive skräp, gamla inventarier, apparater, möbler och byggmaterial. Felaktig omhändertagande av renoveringsavfall kan bidra till översvämning av deponier, markförorening och luft- och vattenföroreningar.

  • Klimatförändringar

    Att transportera material och utrustning till renoveringsplatser, samt att använda material, elverktyg och maskiner för konstruktion och renovering, är intensiva källor till CO2-utsläpp som bidrar till klimatförändringarna.

  • Utarmning av naturresurser

    Renoveringar och konstruktion kräver mycket naturliga eller konstgjorda material. Ungefär 30-40 % av alla naturresurser som används i industriländerna används inom byggsektorn och nästan 40 % av världens materialförbrukning går till den byggda miljön. Denna intensiva användning av nya material bidrar till förstörelse av livsmiljöer, förlust av biologisk mångfald och försämring av ekosystem.

  • Vattenanvändning

    Renoveringsaktiviteter kan kräva vatten för rengöring, blandning av material och platsunderhåll. Överdriven vattenförbrukning kan belasta lokala vattenresurser, bidra till vattenbrist och påverka akvatiska ekosystem genom avrinning och förorening.

EXTRA RESURSER

Rapporter och undersökningar:

  • Byggsektorns sjunkande cirkulära fundament 2023/26/05: https://think.ing.com/articles/sinking-circular-foundations-in-construction-industry
  • Mineralavfall från byggnation och rivning, avfallsbehandling 2020/01/16: https://www.eea.europa.eu/data-and-maps/daviz/mineral-waste-from-construction-and#tab-googlechartid_chart_13
  • Den globala statusrapporten för byggnader och konstruktion: https://globalabc.org/our-work/tracking-progress-global-status-report
  • Inverkan av renoveringsåtgärder på byggnaders miljöprestanda: en nödsituation https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0959652617312246

BYGGMATERIAL & HÄLSA

HEMRENOVERING

Att renovera även ett litet rum är ett komplext projekt som kräver planering. Och att renovera med kemikaliesäkerhet i åtanke är ett mer komplext projekt. Men om du planerar och förbereder dig ordentligt i förväg kommer processen att gå mycket lättare. Låt oss ta en titt på de viktiga nyanserna i att förbereda en renovering för att göra den så säker som möjligt för din familjs hälsa och miljön.

  • Undersök och kartlägg de områden som ska repareras

    Innan du påbörjar ditt renoveringsprojekt, inspektera och undersök noggrant de områden du vill renovera. Bestäm vad som behöver bytas ut och vilka nya material som kommer att krävas. Utvärdera om du kan ta dig an arbetet själv eller om du behöver professionell hjälp.

  • Återanvändning och återanvändning

    När du planerar din renovering, tänk på vilka möbler, husgeråd och dekorationer du vill behålla och vad du vill renovera. Leta efter sätt att återanvända eller återanvända befintliga material och möbler i ditt hem istället för att köpa nya. Du kan till exempel renovera gamla möbler, rädda arkitektoniska detaljer eller återanvända byggmaterial från rivning för nya projekt. Detta bidrar inte bara till att minska avfallet, det tillför karaktär och unikhet till din renovering. Genom att renovera befintliga föremål undviker man också att införa de osäkra kemikalieutsläpp som är förknippade med nya möbler och material i ditt hem.

  • Bestäm DIY kontra att anställa proffs

    Bedöm dina färdigheter och komplexiteten i projektet för att avgöra om du kan hantera vissa uppgifter själv eller om det är bäst att anlita proffs. Även om DIY kan spara pengar, är det viktigt att känna igen dina begränsningar och söka professionell hjälp för komplexa eller specialiserade uppgifter för att säkerställa att de utförs säkert och korrekt.

  • Skapa arbetstidslinje innan renovering

    Ofta gör vi renoveringar, med en stor önskan att avsluta det i tid för något datum eller evenemang (till exempel till början av skolsäsongen eller födseln av ett barn).

  • Gör en lista över det material du behöver

    Gör en omfattande lista över de material du behöver för ditt renoveringsprojekt. Ta dig tid att överväga allt från verktyg till efterbehandlingsmaterial och personlig skyddsutrustning.

  • Fundera igenom vad som kommer att hända med byggavfallet

    Undersök och gör en plan för bortskaffande av farliga material, byggavfall och kemiska produkter enligt lokala föreskrifter och riktlinjer. Kontakta din lokala avfallshanteringsmyndighet för vägledning om korrekta kasseringsmetoder och platser.

Låt oss lära känna de kemikalier som kan skada vår hälsa under renoveringsprocessen.

  • VOC

    vad är det?

  • Formaldehyd

    vad är det?

  • Flamskyddsmedel

    vad är det?

  • Tungmetaller

    vad är det?

  • Ftalater

    vad är det?

EXTRA RESURSER
  • https://www.epa.gov/indoor-air-quality-iaq/what-are-volatile-organic-compounds-vocs#:~:text=Volatile organic compounds (VOCs) are,long-term adverse health effects
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7914726/
  • https://www.epa.gov/indoor-air-quality-iaq/volatile-organic-compounds-impact-indoor-air-quality
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35622720/
  • https://www.epa.gov/formaldehyde/facts-about-formaldehyde#:~:text=affect human health.-,Health Effects of Formaldehyde,health effects of formaldehyde exposure
  • https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/substances/formaldehyde/formaldehyde-fact-sheet
  • https://www.unep.org/topics/chemicals-and-pollution-action/pollution-and-health/persistent-organic-pollutants-pops/flame#:~:text=Flame Retardants are any chemicals,prevent the spread of
  • https://www.niehs.nih.gov/health/topics/agents/flame_retardants
  • https://www.cdc.gov/nceh/lead/prevention/health-effects.htm
  • https://www.cdc.gov/nceh/lead/prevention/pregnant.htm
  • https://www.epa.gov/lead/lead-safe-renovations-diyers
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8473253/
  • https://www.no-burn.org/wp-content/uploads/FINAL-Testing-Carpet-for-Toxics.pdf
  • https://toxicfreefuture.org/toxic-chemicals/phthalates/


INOMHUS RENOVERING: SKILLVÄGGBYGGANDE

Ibland när man renoverar ett rum är det nödvändigt att ändra planeringen av rummet eller golvet: till exempel för att separera sovplatsen från huvuddelen eller för att dölja kommunikationer och rör. Den mest populära lösningen i detta fall kommer att vara användningen av så kallad "torr konstruktion". Torr konstruktion innebär användning av material som paneler eller brädor, metallreglar och skruvar, snarare än traditionella våta konstruktionsmetoder som puts eller murverk. Denna metod har vuxit i popularitet eftersom den har många fördelar: den är kostnadseffektiv, har snabb installation, bra prestanda i isolering och akustik, installationsprocessen är ren och med minimal avfallsgenerering. Den viktigaste uppgiften i detta skede av renoveringen är att välja hälsosamma och hållbara material som ska användas till mellanväggarna.

Här är en titt på de viktigaste.

  • Gipsskivor

    Gipsskivor – även känd som väggskivor, gipsskivor, gipsskivor. Det har ett stort antal fördelar, men du måste känna till några nyanser för att välja de säkraste typerna av paneler.

  • Träbaserade paneler

    Träbaserade paneler är bygg- och renoveringsmaterial baserade på träpartiklar som är sammanbundna med kemiskt harts. Beroende på träpartiklars storlek och deras arrangemang finns det flera typer av paneler: OSB (orienterad strängskiva), MDF (medeldensitetsfiberskiva), plywood, spånskiva (spånskiva). Dessa typer av paneler har olika utseende, mekaniska egenskaper och syfte, men de används ofta för renovering, inklusive torrkonstruktion.

EXTRA RESURSER
  • https://informed.habitablefuture.org/resources/news/88-selecting-the-wrong-drywall-could-introduce-mercury-into-the-environment
  • https://www.cdc.gov/niosh/docs/2013-102/pdfs/2013-102.pdf?id=10.26616/NIOSHPUB2013102
  • https://habitablefuture.org/wp-content/uploads/2024/03/83-Antimicrobial_WhitePaper_PerkinsWill.pdf
  • https://gypsum.org/recycling-gypsum-wallboard/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7914726/
  • https://fsc.org/en
  • https://www.pefc.org/
  • https://informed.habitablefuture.org/product-guidance/6-doors
  • https://www.ul.com/services/ul-greenguard-certification
INOMHUS RENOVERING: FÄRG

Hälsorisker: Att använda interiörfärger under renoveringar kan orsaka hälsoproblem som luftvägsproblem, hud- och ögonirritation, huvudvärk och långvariga neurologiska eller reproduktiva skador. Dessa effekter beror huvudsakligen på VOC och andra kritiska föreningar, som ftalater och nonylfenoletoxylater, som kan finnas i färgen. Långvarig exponering kan leda till allvarliga hälsoeffekter, inklusive organskador eller cancer. Ett annat problem är tungmetaller. Medan de flesta farliga tungmetaller, som bly och kadmium, nu är förbjudna från färger, kan de fortfarande finnas i äldre lager från tidigare renoveringar. Därför är det viktigt att följa säkerhetsföreskrifterna när du tar bort gammal färg, inklusive användning av personlig skyddsutrustning, HEPA-filter eller professionella tjänster.

Miljöpåverkan:

Färger bidrar till luftföroreningar och smogbildning på grund av VOC-halten. Om de kasseras på fel sätt kan rester av många färger förorena grundvattnet. Eftersom de flesta färger är syntetiska och inte biologiskt nedbrytbara eller återvinningsbara bidrar de till avfallsgenereringen.


Att renovera även ett litet rum är ett komplext projekt som kräver planering. Och att renovera med kemikaliesäkerhet i åtanke är ett mer komplext projekt. Men om du planerar och förbereder dig ordentligt i förväg kommer processen att gå mycket lättare. Låt oss ta en titt på de viktiga nyanserna i att förbereda en renovering för att göra den så säker som möjligt för din familjs hälsa och miljön.


Nyckelkomponenter i färg

De flesta färger är sammansatta av flera komponenter, inklusive följande:

  • Bindemedel: Håller samman kompositionen och binder dem till ytan.
  • Pigment: Ge färgens färg.
  • Lösningsmedel: håller kompositionen flytande - löst och suspenderad. Gör färgen lättare att applicera och hjälper till att torka.


Lösningsmedel kan vara av två typer:

  • Oljebaserad: De härrör från petroleum och innehåller högre halter av VOC. I vissa länder är oljebaserade färger endast tillåtna för utomhusbruk av proffs.
  • Vattenbaserad: Dessa färger använder vatten som huvudlösningsmedel men blir vattentäta när de torkar på grund av tillsatta ämnen. Interiörfärger är vanligtvis vattenbaserade.


Typer av färgbindare:

Interiörfärger klassificeras oftast efter typen av bindemedel, som bestämmer deras funktion och prestanda. De vanligaste typerna är:

  • Kalk: Även känd som limwash, detta är en miljövänlig färg gjord av krossad, bränd kalksten blandad med vatten för att skapa släckt kalk (kalciumhydroxid).
  • Mineralsilikat: Tillverkad av oorganiska mineralingredienser, främst kaliumsilikat, med vattenbas. Det kan också innehålla en liten mängd syntetiskt polymerbindemedel.
  • Akryl/latex: En vattenbaserad färg som använder akrylharts som bindemedel.
  • Alkyd: Vanligtvis tillverkad med ett alkydharts som bindemedel, det kan vara antingen oljebaserade eller vattenbaserade (vattenburna alkydfärger).


När det gäller kemikaliesäkerhet är vattenbaserade färger generellt sett säkrare än oljebaserade färger. Det är dock viktigt att notera att även syntetiska vattenbaserade färger fortfarande kan innehålla skadliga ämnen.


Läs nedan våra tips:

  • Prioritera färger med minimala eller inga VOC

    De flesta vanliga akryl- och latexfärger anses nu vara "låg VOC" med mindre än 50 gram VOC per liter (g/L). Förbättra ditt urval genom att välja färger med mycket låga (<10 g/L) eller noll VOC (<5 g/L).

  • Be att få ge dig produktens säkerhetsdatablad eller kolla tillverkarens webbplats

    Eftersom vissa ingredienser kanske inte är listade på etiketten och i säkerhetsdatabladen (som nonylfenoletoxylater, ftalater), be tillverkaren (eller säljaren/återförsäljaren) att förse dig med produktens säkerhetsdatablad eller kolla tillverkarens webbplats. Detta låter dig inte bara ta reda på färgens fullständiga sammansättning, utan visar också tillverkarna att konsumenterna bryr sig om vad som finns i deras produkter.

  • Undvik färger märkta som "antifugala" eller "antimikrobiell"

    Sådana färger kan innehålla ytterligare biocida tillsatser som inte är säkra.

  • Leta efter miljömärkta färger

    Som de som är certifierade av Green Seal, Blue Angel, EU Ecolabel, Nordic Swan Ecolabel. Dessa certifieringar indikerar att färgen uppfyller de säkerhetskriterier som är karakteristiska för en viss miljömärkning och bör vara fri från kritiska skadliga kemikalier.

  • Köp bara det belopp du behöver

    Färgtillverkning förbrukar betydande resurser, inklusive vatten och elektricitet, så köp bara den mängd färg du behöver. Tänk på färgens prestanda och hållbarhet för ditt projekt.

  • Undvik att använda samma färg för väggar, tak och möbler på en gång

    Även med låg-VOC-färger, undvik att använda samma färg för väggar, tak och möbler i en session, eftersom de kombinerade VOC-nivåerna fortfarande kan utgöra hälsorisker. Renovera i steg för att minska exponeringen.

  • Följ alltid tillverkarens riktlinjer angående PPE och ventilation

    Vilken miljövänlig färg du än väljer, följ alltid tillverkarens riktlinjer angående PPE och ventilation. Kassera eventuell färgrester enligt lokala bestämmelser.

EXTRA RESURSER
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7914726/
  • https://www.epa.gov/indoor-air-quality-iaq/volatile-organic-compounds-impact-indoor-air-quality
  • https://www.epa.gov/assessing-and-managing-chemicals-under-tsca/nonylphenol-np-and-nonylphenol-ethoxylates-npes
  • https://echa.europa.eu/substance-information/-/substanceinfo/100.042.414
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8157593/
  • https://habitablefuture.org/wp-content/uploads/2024/03/83-Antimicrobial_WhitePaper_PerkinsWill.pdf
  • https://informed.habitablefuture.org/resources/news/129-low-voc-dont-stop-there
INOMHUS RENOVERING: GOLVMATERIAL

Golvmaterial kan ha en betydande inverkan på miljön, från resursutvinning till bortskaffande.


Hälsoproblem förknippade med golv beror främst på frigöring av skadliga kemikalier och allergener från materialet eller dess ytbehandling. Många syntetiska golvbeläggningar som vinyl, kompositträgolv (som laminat) och vissa mattor kan avge VOC, såsom formaldehyd, såväl som ftalater, vilket kan påverka inomhusluftens kvalitet negativt. Långvarig exponering för dessa kemikalier kan orsaka andningsproblem, allergiska reaktioner och i allvarliga fall långsiktiga hälsorisker som astma eller hormonstörningar.


Låt oss ta en titt på funktionerna hos de grundläggande och vanligaste typerna av golv:

  • Massivt trä

    Massiva trägolv är ett bra golvalternativ, gjorda av ett enda trästycke utan extra bindemedel. Även om det ofta anses vara ett naturligt och hållbart alternativ, uppstår hälsoriskerna främst från användningen av ytskikt (topplack) som kan släppa ut flyktiga organiska föreningar (VOC) i luften, vilket bidrar till dålig inomhusluftkvalitet och andningsproblem. Du kan köpa trägolv som redan är färdigt. Den har slipats och färgats vid tillverkningsanläggningen. Detta minskar det arbete som krävs i ditt hem såväl som VOC:s exponering.

  • Konstruerat lövträ

    Konstruerade parkettgolv består av ett översta lager av äkta lövträfaner limmat på en kärna av plywood eller annat träbaserat material. Fördelen med parkettgolv är att det kommer färdigbehandlat, vilket gör det mindre tidskrävande att lägga, och även att det är ganska hållbart, eftersom det kan slipas och målas om minst en gång. En viktig aspekt att tänka på är att lim och träkompositer kan innehålla formaldehyd. Därför, när du väljer denna typ av golv, är det nödvändigt att vara uppmärksam på emissionsklassen.

  • Kork

    Korkgolv är en unik lösning eftersom det är mögel- och fuktbeständigt, naturligt brandhämmande, dammfritt, varmt och dämpande. Det är en naturprodukt gjord av korkekens bark och eftersom den skördas utan att skada träet är den förnybar.

  • Keramik, natursten och glasplattor

    Keramiska plattor och glasplattor, populära för sin hållbarhet, säkerhet och estetiska tilltal, är idealiska för områden med hög luftfuktighet som badrum och kök. Var uppmärksam på att köpa kakel tillverkade och certifierade inom EU för att undvika blyglasyr. Välj också material utan ytterligare kemisk ytbehandling.

  • Naturlig linoleum

    Naturligt linoleum värderas för sin miljövänlighet och hållbarhet och innehåller inga giftiga ämnen. Den är huvudsakligen gjord av förnybara material som linolja, korkdamm, trämjöl och jute. Naturlig linoleum kan återvinnas.

  • Laminera

    Laminat är en syntetisk produkt som imiterar trä, sten eller kakel och är uppbyggd av flera lager, vanligtvis inklusive en kärna av högdensitetsfiberskiva och ett fotobelagt ytskikt. Även om laminat ofta gynnas för sin prisvärdhet och enkla installation, bör du vara medveten om att det kan vara en källa till hälsoproblem. Vissa typer av laminat innehåller lim och hartser som kan frigöra flyktiga organiska föreningar (VOC), som bidrar till luftföroreningar inomhus och kan orsaka andningsproblem, huvudvärk eller allergiska reaktioner.

  • Vinyl

    Trots dess variation av färger och texturer, billighet och enkla installation är vinyl förmodligen det sämsta golvalternativet när det gäller hälsa, hållbarhet och produktionspåverkan.

EXTRA RESURSER
  • Koldioxidavtryck och förkroppsligande energi från PVC-, PE- och PP-rör: Perspektiv på miljöprestanda: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352484720315985
  • FSC-certifierat trä: https://fsc.org/en/businesses/construction
  • Sekundära VOC-utsläpp från golvytor som utsätts för ozon eller UV-strålning: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0360132308002199
  • VOC-emissionssimulering av vanliga golvmaterial: https://www.researchgate.net/publication/347270442_VOCs_Emission_Simulation_of_Common_Flooring_Materials
  • Bygga gröna trä- och bambugolv: https://www.buildinggreen.com/product-guide/hardwood-bamboo-flooring
  • Bygga grönt fjädrande golv: https://www.buildinggreen.com/product-guide/resilient-flooring
  • Building Green Engineered Wood: https://www.buildinggreen.com/product-guide/engineered-wood
  • Post-Consumer Polyvinyl Chloride in Building Products: https://www.researchgate.net/publication/326579698_Post-Consumer_Polyvinyl_Chloride_in_Building_Products_A_Healthy_Building_Network_Evaluation_for_StopWaste_and_thecycling_the_Optimizing1labor

KEMISKA POLICY

Kommer snart.

  • Kommer snart



KONSTRUKTIONSMATERIAL & CIRKULÄR EKONOMI

Kommer snart.

  • Kommer snart



För mer information:

 

CCB Sekretariat: sekretariat (at) ccb.se

 

 

"NonHazCity3" finansieras av Interreg Baltic Sea Region.

 

Dela

Vi fortsätter att agera, vill du veta mer?

Vi arbetar i hela Östersjöregionen med olika projekt och program.

Klicka på knappen nedan för att ta reda på vad som händer och hur du kan hjälpa till

Vårt arbete
Share by: