Överanrikning av näringsämnen, främst kväve (N) och fosfor (P), till grund- och ytvatten är orsaken till övergödningen. Huvudeffekten av urlakning av näringsämnen är den snabba tillväxten av alger på vattenytan, ett fenomen som kallas "algblomning". När det inträffar förhindrar ytskiktet som bildas av alger solljus från att komma igenom det och nå botten, vilket orsakar minskad vattenklarhet och döden av större växtarter som sjögräs. Förlusten av växtliv representerar förstörelsen av livsmiljöer som gav skydd, mat och plantskolor för många marina djur. Dessutom ökar nedfallet av organiskt material – som bryts ned av bakterier – syreförbrukningen på havsbotten, vilket leder till syrebrist och skapar döda zoner. Dessa täcker nu 20 % av Östersjöns botten. Vissa alger är giftiga för marina däggdjur och kan även vara farliga för människor. Övergödning orsakar minskning av biologisk mångfald, erosion av kuster och utarmning av fiskbeståndet. Trots några små förbättringar är Östersjön hårt påverkad av övergödning (97 % av ytan) till följd av överskott av näringsämnen under många år. Klimatförändringar kan också ha en negativ inverkan på Östersjöns avrinningsområde och förvärra övergödningen – eftersom vatten- och lufttemperaturhöjningar kan skapa bättre förutsättningar för algblomningens tillväxt. Var kommer övergödsling ifrån? De flesta av vattenkvalitetsproblemen i Östersjön har sitt ursprung uppströms från de tusentals floder i avrinningsområdet. Cirka 25 % (25 % för egentliga Östersjön, 20 % för Östersjön) av näringsämnesbelastningen i Östersjön kommer från avloppsvatten och uppströms föroreningskällor – inte bara från gårdar utan också från hushåll och hamnar. Enligt CCB:s uppskattningar kan potentiella förluster från 22 miljoner ton gödselmedel som hanteras i de baltiska hamnarna årligen stå för upp till flera tusen ton direkt biotillgängligt kväve och fosfor.
Utan att engagera och bygga medvetenhet med aktörer och intressenter på alla nivåer som är relevanta för att minska tillförseln av näringsämnen, inklusive de inom jordbruket och vattenförvaltningssektorerna, är det omöjligt att komma längre med näringsreduktioner. De flesta aktörer och intressenter saknar ofta kunskap och möjligheter att dela bästa praxis. Den framgångsrika omstarten av konferensen "Greener Agriculture for a Sustainable Sea" (GRASS) och priset för årets jordbrukare i Östersjön har visat sig vara en katalysator för förändring.
Kartor:
Om du har frågor eller vill samarbeta skicka ett e-postmeddelande till:
sekretariat [at] ccb.se
Klicka på knappen nedan för att upptäcka våra andra arbetsområden.