Tumlaren är den enda valen som bor i Östersjön. Den har funnits här sedan Östersjön bildades för cirka 10 000 år sedan, men idag finns det bara en liten kvarleva av den historiska befolkningen. Med bara några hundra djur är tumlaren i Östersjön allvarligt hotad, och brådskande åtgärder behövs för att rädda befolkningen. På papperet är tumlaren och dess livsmiljö "högt skyddade" enligt EU:s lagstiftning, både inom och utanför marina skyddade områden (MPA), men i praktiken har detta misslyckats med att generera ett effektivt bevarande.
Än idag har inte ens MPA som är specifikt utsett för att skydda tumlaren en fristad från fiske som kan orsaka bifångster, än mindre områden utanför MPA. Undervattensbuller regleras inte i MPA för tumlare. De baltiska medlemsstaterna är långsamma med att agera och ambitionerna är för låga. Tumlaren i Östersjön är allvarligt hotad och måste skyddas strikt i hela sitt utbredningsområde.
VAD VI GÖR
2021 startade vi vår kampanj för att öka medvetenheten om den kritiskt hotade Östersjötumlaren. Sedan dess fortsätter vi att pressa miljö-, fiske- och försvarsministrar från alla länder runt Östersjön att följa vetenskapliga råd och arbeta tillsammans för att skydda den mest hotade valen i Europa - den kritiskt hotade tumlaren i Östersjön.
Under 2021 arbetade vi tillsammans med de två svenska äventyrarna Måns Kämpe och Sören Kjellkvist för att öka medvetenheten och rädda den utrotningshotade östersjövalen, tumlaren. Läs om deras äventyr. vi har öppnat en petition för att uppmana miljö-, fiske- och försvarsministrarna i alla länder runt Östersjön att följa vetenskapliga råd och arbeta tillsammans för att skydda den mest hotade valen i Europa - den kritiskt hotade tumlaren i Östersjön.
Vi öppnade en petition för att uppmana ministrarna i alla länder runt Östersjön att skydda den baltiska tumlaren.
I november 2022 levererade vi framställningen till EU-kommissionären Virginijus Sinkevičius.
I augusti 2024 levererade vi framställningen till Daniel Westlén, statssekreterare till Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari tillsammans med SSCN.
Vi firar "Internationella dagen för tumlaren i Östersjön" för att öka medvetenheten om den kritiska situationen för tumlaren.
2022 var vi i Skansen, Sverige för att prata om Östersjötumlaren och äventyret "Row Over the Atlantic" med Ida Carlén, Måns Kämpe och Sören Kjellkvist.
2023 anordnade vi i Skansen, Sverige, en konstworkshop om tumlaren med den visuella ekoaktivisten Vegan Flava.
01
Detta kan inkludera säsongs- eller helårsstängningar av högriskfiske, omläggning av sjöfartsleder och strikta begränsningar av offshorekonstruktioner.
02
Tumlaren i Östersjön är allvarligt hotad, och till och med ett bifångat djur varje år är för mycket. Därför räcker det inte med att skydda tumlare i MPA, vi måste stoppa bifångster i hela Östersjön. Detta kan göras genom att använda akustiska avskräckningsanordningar, pingers, på fiskenät. Men vissa baltiska länder hävdar nu att pingers utgör ett hot mot militära undervattensaktiviteter och nationell säkerhet.
03
Militären skulle kunna genomföra tester till havs och noggrant bedöma effekterna av pingers på militära undervattensaktiviteter och möjligheterna till samexistens. Om pingers visar sig vara en säkerhetsrisk måste alternativa bevarandeåtgärder genomföras.
04
Tumlare bifångas mestadels i statiska fiskenät. Alternativa fiskeredskap som inte orsakar bifångst av tumlare inkluderar till exempel grytor, fällor och långrev, men utvecklingen behövs fortfarande.
VAD DU KAN GÖRA
1. Dela petitionen med dina vänner och familj.
2. Använd hashtaggen #SavetheBalticPorpoise för att visa ditt stöd.
3. Kontakta dina politiker och be dem skydda Östersjötumlaren från bifångster och undervattensbuller.
4. Anmäl om du ser en tumlare (länk till nationella rapporteringssidor).
5. Ge ditt stöd och donera för att skydda denna hotade art.
6. Följ oss på sociala medier och dela kunskap med dina vänner och familj.
Fotokrediter - FÖRE: Héloïse Hamel / EFTER: Getty Images - Cobalt
Vi har en sida tillägnad denna kritiskt hotade art!