Foto: Ariel Storm / Klimatrörelsen i Danmark
Saltvattenflöde
Byggandet av denna konstgjorda ö kan blockera flödet av syrerikt saltvatten till Östersjön. Detta projekt kan orsaka irreversibla effekter på Östersjön.
Esbokonventionen
Esbokonventionen kräver att alla länder med gränsöverskridande verksamhet ska rådfrågas, men det är bara Sverige som har påbörjat processen med Danmark hittills.
Miljöekosystem
Det finns också oro bland miljövänner över förflyttningen av sediment till havs och den möjliga påverkan på ekosystem och vattenkvalitet.
År 2021 antog majoriteten av det danska parlamentet en konstruktionslag som gjorde det möjligt för konstruktören By & Havn och transportministeriet att starta Lynetteholm-projektet: en konstgjord ö som ska ge ett nytt bostadsområde för 35 000 invånare och 35 000 arbetsplatser.
Denna anläggningslag antogs trots att den svenska miljö- och klimatministern hade skickat ett protestbrev till den danska miljöministern. Trots svensk kritik och utan samråd med samtliga Östersjöländer godkändes projektet.
Samma år infördes en Executive Order, som upphäver gällande miljölagar och förhindrar klagomål.
Det enda sättet för medborgare, kommuner och föreningar att bli hörda är att väcka talan vid de nationella danska domstolarna.
Östersjön är bräckt vatten och tar endast emot syrerikt saltvatten från Atlanten genom de 3 danska haven: Öresund, Stora Bält och Lilla Bält. Byggandet av den konstgjorda ön kan ha en betydande inverkan på det vitala saltvattenflödet genom Öresund till Östersjön.
Även små förändringar i saltvattenflödet till Östersjön kommer att påverka hela havet & alla länder runt det! Därför kan Lynetteholmsprojektet få betydande, oåterkalleliga, negativa miljökonsekvenser för Östersjön.
Oavsett remissvar och miljöhänsyn, de pågående Esboförhandlingarna och Danska Klimatrörelsens stämning, fortsätter bygget av Lynetteholm.
Miljö- och ungdomsorganisationer från 11 länder i Östersjöregionen som representerar över 1 500 000 medborgare skickade ett brev till den danska transportministern Thomas Danielsen och den danska miljöministern Magnus Heunicke där de uttryckte sin djupa oro över Lynetteholm-projektet.
Vår gemensamma baltiska kurs, oktober 2023.
Unga studenter inom ekologi, hållbar utveckling, biologi, miljö och konsekvensanalys från Tyskland, Polen, Estland, Check Republic och USA. Deltagarna var djupt berörda av Lynetteholm-fallet då de bryr sig om Östersjön och vill att den ska skyddas av gemensamma insatser.
Kreditbild: Coalition Clean Baltic
Brev till danska myndigheter
Redan 2021 uppmanade vi att skjuta upp antagandet av Lynetteholm-projektet genom ett brev som skickades till de danska myndigheterna, som också delades med EU-kommissionären för miljö, hav och fiske, samt med generaldirektörerna för respektive generaldirektorat för Europeiska kommissionen och ordföranden för Östersjöns parlamentariska konferens.
NGOs brev
2022 skrev vi under ytterligare ett brev – tillsammans med andra 16 icke-statliga organisationer, för att klaga till EU på att Lynetteholm blockerar vattenflödet.
Oro för HELCOM
I mars 2023 delade CCB sin oro till Helsingforskommissionen (HELCOM) angående Lynetteholm-projektet och överlämnade dokument till Helsingforskommissionens informella samrådssession (IC HELCOM 1-2023).
1. Sprid ordet! Med lokala och nationella medier, dina vänner, familj och lokala klimat- och/eller miljögrupper/NGOs.
2. Skriv och skicka ett e-postmeddelande till danska ministrar och ber om att stoppa projektet! Ladda ner utkastet till brev och e-postmeddelanden.
3. Stöd direkt Klimatrörelsen eller Danmarks Naturfredningsforening i Danmark.
LÄS & DELA HELA
VARNING
av STIIG MARKAGER Aarhus Universitet, professor i marin ekologi och biogeokemi
"Danmark har ett avgörande ansvar för både salthalten och miljön i hela Östersjön."
CCB-DOKUMENT
MATERIAL
MEDIETÄCKNING
Om principen om nolllösning
Om Lynetteholms projekt
Om vårt brev skickat till den danska transportministern
Photo of vessel dumping sludge in Køge Bugt: Credit: Jan Henningsen
Dead zone due to lack of oxygen: Credit: Lea Gram Jacobi
Dead zone due to lack of oxygen: Credit: Jan Henningsen
Credit: The Climate Movement in Denmark
Credit: The Climate Movement in Denmark
Credit: The Climate Movement in Denmark
Vi arbetar i hela Östersjöregionen med olika projekt, program och kampanjer.
Klicka på knappen nedan för att ta reda på vad som händer och hur du kan hjälpa till.