Den baltiska tumlaren
Tumlaren är den enda valen som finns i Östersjön, men den är allvarligt hotad.
Fotokredit: Buiten-Beeld / Alamy Stock Photo
Den enda valen i Östersjön
Mindre än 500 djur kvar
Klassad som allvarligt hotad

Tumlaren är den enda valen som bor i Östersjön. Den har funnits här sedan Östersjön bildades för cirka 10 000 år sedan, men idag finns bara en liten rest av den historiska befolkningen kvar. Med bara några hundra djur är Egentliga Östersjön tumlare allvarligt hotad, och det krävs akuta åtgärder för att rädda befolkningen. Tyvärr finns det många hot mot tumlare:

  • De kan fångas och drunkna i fiskenät, och bifångst är en av de främsta anledningarna till att det finns så få tumlare kvar i Östersjön idag.


  • Högt undervattensljud från explosioner och offshorekonstruktioner av till exempel vindkraftsparker kan göra en tumlare döv, vilket så småningom kommer att leda till dess död eftersom en tumlare är beroende av sin ekolokalisering för att hitta mat.


  • Buller från tung sjötrafik och snabba fritidsbåtar kan orsaka störningar, förändra viktiga beteenden som utfodring, parning eller amning av kalvar.


  • Miljöföroreningar och föroreningar som PCB kan orsaka minskad fertilitet hos tumlarhonor, samt ökad mottaglighet för sjukdomar och parasiter.


  • Överfiske och ekosystemförändringar kan göra det svårare för tumlare att hitta tillräckligt med byte.

 

Photo credit: Sven Koschinski - Fjord and Belt, Kerteminde/DK

Fotokredit: Anthony Pierce / Alamy Bildbanksfoto

 

För att säkerställa överlevnaden och återhämtningen av den kritiskt hotade tumlaren i Östersjön bör de baltiska länderna:

 

  • Vidta effektiva bevarandeåtgärder i marina skyddade områden (MPA) för tumlare. Detta inkluderar säsongs- eller helårsstängningar av högriskfiske, omläggning av sjöfartsleder och strikta begränsningar av offshorekonstruktioner.

 

  • Följ ICES:s vetenskapliga råd om hur man minimerar bifångster av tumlare i Östersjön, inklusive användningen av pingers i statiskt nätfiske i hela populationsområdet.

 

  • Genomföra tester till havs och bedöma effekterna av pingers på militära undervattensaktiviteter och möjligheterna till samexistens. Om pingers visar sig vara en säkerhetsrisk måste alternativa bevarandeåtgärder genomföras.

 

  • Öka insatserna för att utveckla och implementera alternativa fiskeredskap som inte orsakar bifångst av tumlare.

 

  • Se till att en andra undersökning, SAMBAH II, genomförs av befolkningens överflöd och utbredning.

 

ADVOKATARBETE

 

I december 2020 skickade BALTFISH denna gemensamma rekommendation till Europeiska kommissionen för att förhindra bifångst av tumlare i Östersjöns fiske. I september 2021 överlämnades även denna gemensamma rekommendation till Europeiska kommissionen. Båda gemensamma rekommendationerna omfattar endast åtgärder inom Natura 2000-områden. JR har införlivats till en delegerad akt som kommer att genomföras under våren 2022.

 

Läs mer
DIN DONATION

 

Den egentliga tumlaren i Östersjön är allvarligt hotad.

 

Din hjälp är avgörande för att skydda den enda valen i Östersjön!

 

Donera nu
Däggdjursfrågesport

 

Mellan 12 augusti och 1 oktober 2020 gjorde vi ett frågesport i samarbete med Humane Society International för att ta reda på hur mycket människor vet om djur i allmänhet och i synnerhet hur välkänd tumlaren är.

 

Vi gjorde detta eftersom vissa populationer av tumlare är utrotningshotade och akut behöver vår hjälp och människor i allmänhet vill skydda det de vet. Så detta var ett test av allmän kunskap och också en övning för att höja deras profil.

 

Kolla in resultaten

Allt om den baltiska tumlaren

Vår val

Tumlaren (Phocoena phocoena) är en liten tandval som lever i kustvatten runt hela norra halvklotet. Det finns tre underarter: en i Stilla havet, en i Atlanten och en i Svarta havet. I Östersjöregionen finns tre separata populationer: Nordsjöbefolkningen i Nordsjön, Skagerrak och norra Kattegatt, Bältsjöbefolkningen i södra Kattegatt, Bältsjön och sydvästra Östersjön samt Egentliga Östersjöns befolkning i inre Östersjön.

Östersjön hamnar tumlare

Populationen av tumlare i Östersjön klassas som kritiskt hotad av International Union for Conservation of Nature, IUCN. Den skiljer sig genetiskt och morfometriskt från sina närmaste grannar i Bälthavet, vilket visar att den egentliga tumlaren är en separat population och bör behandlas som en egen förvaltningsenhet.

Skyddade områden för tumlare

Baserat på resultaten från SAMBAH utsåg den svenska regeringen i december 2016 ett stort Natura 2000-område söder om Gotland, Hoburgs bank och Midsjöbankarna. Det finns andra Natura 2000-områden som är utsedda för tumlaren i Östersjön, särskilt i Polen och Tyskland, men detta område är mycket troligt det viktigaste området för denna population. Området är mer än 1 miljon hektar och omfattar det mesta av området där tumlare i Egentliga Östersjön tros föda sina kalvar och para sig på sommaren. Att skydda tumlarna här är mycket viktigt för att ge befolkningen en chans att återhämta sig. År 2021 färdigställdes förvaltningsplanen för detta område och även om denna plan inte innehåller några fastställda bevarandeåtgärder för området är det ett viktigt dokument.

Hur skyddar du tumlare?

Det allvarligaste hotet mot tumlare är bifångst i fisket. Eftersom tumlare behöver komma upp till ytan för att andas drunknar de om de fastnar i ett fiskenät. De nät med högst risk för bifångst är stormaskiga nät som används för att fånga till exempel torsk och plattfisk, samt laxnät. Tumlare fastnar sällan i trålar eller andra aktiva redskap, så utsatta nät är det främsta hotet.

Vad kan du göra?

LÄGG TILL DIN RÖST TILL

FRAMSTÄLLNING

TILL #SAVETHEBALTICPORPOISE

Den egentliga tumlaren i Östersjön behöver din hjälp!
TECKNA NU!

 

Din röst är viktig i detta arbete. Vi behöver din hjälp för att övertyga politikerna om att det är viktigt att skydda Egentliga Östersjöns tumlare, så att de fattar rätt beslut om att bevara tumlaren. Visa ditt stöd genom att skriva under vår namninsamling och dela den med din familj och vänner! Du kan också donera och visa ditt stöd genom våra dedikerade Facebook- och Instagram-sidor, och tagga ditt foto av havet med #SaveTheBalticPorpoise eller #RäddaTumlaren.

 


Dessutom, om du upptäcker en tumlare till havs, vänligen rapportera det till ditt nationella rapporteringscentrum.


Det här fotot visar en ung tumlare som hittades på en strand i Polen i oktober 2016. Han har tydliga märken av nät runt munnen som visar att han fångades och drunknade i ett fiskenät innan han drev iland på en av de långa sandstränderna på den polska kusten.

Glöm inte att anmäla en tumlare om du ser en till havs!

Nationellt rapporteringscentrum för tumlare
Land Organisation Webbplats Ytterligare information
Sverige Naturhistoriska riksmuseets konstportalen (Artobservationssystem) Iakttagelser och strandningar ska rapporteras till https://tumlare.nrm.se Iakttagelser kan även anmälas till: https://www.artportalen.se/
Finland Finlands miljöministerium https://www.ymparisto.fi/fi-FI/Luonto/Lajit/Lajiensuojelutyo/Yksittaisten_lajien_suojelu/Pyoriaisen_suojelu/Pyoriaishavainnot
Estland Naturobservationsdatabas http://loodus.keskkonnainfo.ee/lva/
Lettland Dabas Dati, Naturskyddsverket, Lettlands naturhistoriska museum live: www.dabasdati.lv död: www.daba.gov.lv död: www.dabasmuzejs.gov.lv
Litauen Statlig mat- och veterinärtjänst, Litauens marinmuseum död: http://vmvt.lt/ levande eller död: http://www.muziejus.lt/
Ryssland Baltic Fund for Nature Kaliningrad zoo www.bfn.org.ru bfn@bfn.org.ru
Polen Hel Marine Station, universitetet i Gdansk www.morswin.pl hel@ug.edu.pl
Tyskland tyska oceanografiska museet Info om iakttagelser och strandningsrapportering: https://www.deutsches-meeresmuseum.de/wissenschaft/sichtungen/sichtung-melden/ App OstSeeTiere
Danmark Sjöfartsmuseet i Esbjerg Strandings: https://fimus.dk För observationer finns en app: Marine Tracker från Syddansk Universitet

Relaterade publikationer

"HAMNEN TUMLAR – VÅR BALTISKA VAL"

Broschyr

"Tumlaren i Östersjön behöver skydd"

Engelsk version Svensk version dansk version Estnisk version polsk version Ryska versionen

Briefing

"HAMNEN TUMLAR – VÅR BALTISKA VAL"
Engelsk version Svensk version
"HANTERING AV HABITATER OCH ARTER I MPA"
Läs mer
"UNDERVATTENS BULLER - DET försummade hotet mot det marina livet"
Läs mer

"2022 EU:s delegerade akt"

Läs mer

"PCB:er OCH DERAS SANNOLIKA EFFEKTER PÅ DEN ORDENTLIGA ÖSTERSJÖTUMAREN"

Läs mer

Baltic Tals om tumlaren

SOCIALA MEDIER SIDOR av

ÖSTERSJÖN TUMLAR

@Raddatumlaren
@raddatumlaren



För mer information:

 

CCB Sekretariat: sekretariat (at) ccb.se

 

Dela

Share by: