Offshore förnybar energi (ORE) i Östersjön


 

2022 pågår

 

Vi har arbetat tillsammans med WWF Baltic Program (WWF BEP) för att styra diskussionen i de baltiska medlemsstaterna och tillhandahålla kriterier som ska tillämpas under processen för identifiering och klassificering av havsbaserad förnybar energi (ORE) och för utbyggnad och installation av ORE-teknik.

Fotokredit: lstockphoto/t-lorien

RIKTLINJER FÖR ATT FÅ OFFSHORE VIND RÄTT FÖR NATUREN

 

På grund av den globala klimatkrisen har trycket för att minska energiförbrukningen av fossila bränslen och att utöka kapaciteten för förnybar energi i hela Europeiska unionen (EU) ökat, efter internationella och EU:s klimatmål. För att uppnå detta föreslår planen en "massiv snabbare och uppskalning inom förnybar energi" som ökar målet för EU:s energiandel från förnybara källor från 40 % till 45 % till 2030. Utöver detta har det akuta behovet av att bli energioberoende flyttat energiomställningen till en högprioriterad nivå i Europa. EU-kommissionen har också föreslagit EU:s nya naturrestaureringslag, som syftar till att återställa 20 % av EU:s land- och havsekosystem till 2030. I Östersjöregionen antogs en uppdaterad plan för att uppnå en god miljöstatus för Östersjön - kallad Baltic Sea Action Plan (BSAP) - av miljöministrarna och högt uppsatta myndighetspersoner för skydd av havsmiljön och högt uppsatta myndighetspersoner från den marina miljökommissionen (ELH) EU:s miljökommissionär 2021.


 

Dessa tvillingambitioner kan komma i konflikt, eftersom all infrastruktur har en miljöpåverkan. Det finns dock möjligheter för havsvind att gå längre än att minska utsläppen och tillämpa åtgärder som inte bara kan minimera miljörisker utan bidra till att stärka ekosystemen, men det behövs vägledning. För att hjälpa till att böja kurvan för förlust av biologisk mångfald anser vi att förnybar energi till havs bör utvecklas i linje med principerna för miljö- och naturskydd - vi vill ha förnybar energi från havs med naturen i åtanke! WWF Baltic Program (WWF BEP) och Coalition Clean Baltic (CCB) har tagit fram riktlinjer och en policymanual i en gemensam ansträngning för att styra diskussionen i de baltiska medlemsstaterna och tillhandahålla kriterier för identifiering och klassificering av offshore förnybar energi (ORE) och för utbyggnad och installation av ORE-teknik. Med dessa dokument hoppas vi kunna informera diskussionen om och planeringen av den välbehövliga utbyggnaden av förnybar energi till havs.

 

Webinarium för CCB och WWF Offshore Renewable Energy: MPA och restaurering - 25 september 2023

Det gemensamma "Offshore Renewable Energy Webinar: Marine Protected Areas and Restoration", organiserat av CCB och WWF Baltic Ecoregion Programme, ägde rum den 25 september 2023.


Eventsida Inspelning

Tidigare webbseminarier

LANSERING AV WEBINAR - 31 maj 2023

Detta evenemang, organiserat tillsammans med WWF Baltic Programme, fokuserade på hur man integrerar naturen i havsbaserad vindkraftsinfrastruktur genom att sammanföra perspektiven från vindenergiutvecklare, forskning och icke-statliga organisationer.


Presentation & Extra material Inspelning Paneldeltagare

Paneldeltagare

Lena Bergström

Chef för enheten för ekosystemanalys och docent vid Sveriges Lantbruksuniversitet Aqua

  • Läs mer

    Lena Bergström är docent vid Sveriges Lantbruksuniversitet och chef för enheten för ekosystemanalys vid SLU Aqua. Hon är expert på marin miljöbedömning och det vetenskap-politiska gränssnittet, med en doktorsexamen fokuserad på ekologi. Hennes forskning inkluderar effekterna av vindkraftsparker till havs på det marina djurlivet, och hon har skrivit flera internationella och nationella artiklar om detta ämne.

Kai Truempler

Chef för avdelningen för fysisk planering av den tyska federala sjöfarts- och hydrografiska byrån

 

  • Läs mer

    Kai Truempler är chef för avdelningen för fysisk planering av Federal Maritime and Hydrographic Agency i Tyskland. Divisionen ansvarar för att utarbeta den maritima fysiska planen och offshore-platsutvecklingsplanen för den tyska ekonomiska zonen. Kai Truempler har arbetat för BSH sedan 2007 i olika funktioner, inklusive som medlem av IMO:s MEPC-delegation och som juridisk tjänsteman. Han är medordförande i arbetsgruppen HELCOM-VASAB för maritim fysisk planering. Mr. Truempler har en doktorsexamen i internationell rätt och publicerar då och då om det ämnet.

Lasma Livzeniece

Verkställande direktör på Latvian Wind Energy Association

 

  • Läs mer

    Lasma Livzeniece är verkställande direktör för Latvian Wind Energy Association sedan 2019 då hon återvände till sitt hemland Lettland efter att ha tillbringat ett decennium i Bryssel och arbetat för vindenergiorganisationerna WindEurope och senare Global Wind Energy Council, där hennes roll innebar policy, kommunikation och evenemangsaktiviteter.

Relaterade publikationer

Riktlinjer

för malmutbyggnad och installationer

Sammanfattande rapport

Policyöversikt

ATT ANSLUTA MED INTERNATIONELL, EU OCH BALTISK LAGSTIFTNING

engelska

För mer information:

 

CCB Sekretariat: sekretariat (at) ccb.se




Arbetet med ORE i Östersjön samfinansieras av:

Medfinansierad av Europeiska unionen. Åsikter och åsikter som uttrycks är dock endast författarens/författarnas och återspeglar inte nödvändigtvis de från Europeiska unionen eller CINEA. Varken Europeiska unionen eller den beviljande myndigheten kan hållas ansvariga för dem.

Havs- och vattenmyndigheten samfinansierade "CCB & WWF Offshore Renewable Energy Webinar: MPAs and Restoration" som hölls den 25 september 2023 och CCB WWF Policy Brief.


CCB-positioner som återspeglas i dessa material överförs inte automatiskt och återspeglar inte HAVs ståndpunkt i dessa ämnen.

Vi fortsätter att agera, vill du veta mer?

Vi arbetar i hela Östersjöregionen med olika projekt och program.

Klicka på knappen nedan för att ta reda på vad som händer och hur du kan hjälpa till

Vårt arbete
Share by: