Om CCB

Vår vision är att uppnå goda ekologiska förhållanden i Östersjön, se till att dess marina och terrestra ekosystem kan upprätthålla och upprätthålla den biologiska mångfalden och samtidigt stödja en hållbar utveckling i Östersjöregionen.

Vår historia

Coalition Clean Baltic (CCB) bildades i Helsingfors i februari 1990 när miljöorganisationer (ENGO:s) från länderna i Östersjöregionen enades för att samarbeta i aktiviteter som rör Östersjöns miljö.


Vi är en politiskt oberoende, ideell förening och förenar medlems- och observatörsorganisationer, samt partners och enskilda experter i alla länder i Östersjöregionen.


Tillsammans har våra medlemsorganisationer nästan 1 500 000 medlemmar i alla länder runt Östersjön.

 

2020 firade vi 30 år av aktioner, läs mer om vårt 30-årsjubileum!

Huvudmålet för CCB är att främja skydd och förbättring av miljön och naturresurserna i Östersjöregionen för nuvarande och framtida generationer. Gemensamma mål för CCB-nätverket inkluderar att söka möjligheter att uppmuntra nya och konstruktiva tillvägagångssätt och att engagera människor att bli en del av lösningen istället för en del av problemet. Som en internationell nätverksorganisation har CCB fördelen att kunna arbeta både på internationell och nationell policynivå samt med konkreta fältprojekt.


CCB använder Result-Based Management (RBM) och Theory of Change i planering, implementering, övervakning och utvärdering av sina aktiviteter. Läs mer om vårt tillvägagångssätt.

Mål och mål

Fyra sätt att nå vårt mål

01

Försvar

CCB skapar internationell opinion kring frågor om Östersjön både inom och utanför regionen.

02

Information, miljöutbildning och andra aktiviteter

CCB samlar in, producerar och distribuerar information om miljöproblem i Östersjöregionen.

03

Konkreta samarbetsprojekt på fältet

CCB och dess medlemsorganisationer har genomfört ett antal fältprojekt som täcker ett brett spektrum av frågor.

04

Stöd till medlemsorganisationer

CCB samlar in och distribuerar information om olika aktiviteter (möten, konferenser, samarbetsprojekt, finansieringsmöjligheter).

Försvar

CCB deltar som en gemensam påverkansorganisation för medlemsorganisationerna med avseende på mellanstatliga Östersjöorganisationer såsom Baltic Marine Environment Protection Commission (HELCOM), Baltic Sea Advisory Council (BSAC), Baltic Sea Fisheries Forum (BALTFISH) och EU:s strategi för Östersjöregionen (EUSBSR) processen samt EU-kommissionen och Europaparlamentet. CCB presenterar gemensamma eNGO:s förslag och krav, både till dessa och andra beslutsfattare i Östersjöregionen och inom EU.

CCB samlar in, producerar och distribuerar information om miljöproblem i Östersjöregionen och föreslår konstruktiva, realistiska åtgärder för att komma till rätta med dem. CCB:s förslag för förvaltning av tumlare och lax är två sådana förslag samt CCB:s förslag för hållbar tillväxt av vattenbruksnäringen i Östersjöregionen.CCB främjar projekt för miljöutbildning och aktiviteter för att öka allmänhetens medvetenhet på lokal eller nationell gräsrotsnivå både om miljöskydd och hållbar användning av naturresurser.

Information, miljöutbildning och andra aktiviteter

Konkreta samarbetsprojekt på fältet

CCB och dess medlemsorganisationer har genomfört ett antal fältprojekt som täcker ett brett spektrum av frågor som är relevanta för miljöskydd, naturskydd och hållbar utveckling i Östersjöregionen. Dessa projekt tjänar ofta det dubbla syftet att vara:


  • pilotprojekt för att demonstrera nya eller alternativa tillvägagångssätt, ekologiskt hållbar teknik och lösningar på olika miljöproblem;
  • konkreta utbildningsprojekt och projekt för att öka allmänhetens medvetenhet på lokal nivå.

 

Alla CCB-medlemsorganisationer kan ansöka om finansiering från/via CCB med hjälp av Project Management Guidelines, som beskriver hur man utarbetar och lämnar in förslag, samt innehåller uppdaterade mallar för projektansökan och rapportering.

CCB samlar in och distribuerar information om aktiviteter (möten, konferenser, samarbetsprojekt, finansieringsmöjligheter) i Östersjöregionen som är relevanta för dess medlemsorganisationer.

CCB stöder också sina medlemsorganisationers nationella arbete på ett antal andra sätt, vilket inkluderar organisatoriskt och ekonomiskt stöd till verksamheter som behöver sådant stöd.

Stöd till medlemsorganisationer

Vill du bli medlem i CCB?

Klicka på knappen nedan för att läsa mer om våra kriterier och hur du kan ansöka.

Bli en medlemsorganisation
Share by: