Maritim

Huvudmålet för arbetsområdet Maritim är att öka medvetenheten om den kumulativa effekten av antropogena maritima aktiviteter i Östersjöns marina ekosystem och att ta itu med de negativa effekterna över ett långsiktigt perspektiv.
Problemet Östersjön är ett av de mest trånga sjöfartsområdena i världen. Farliga ämnen från sjöfarten kommer ut i miljön genom atmosfäriska utsläpp från förbränning, läckage från bottenfärger och avsiktligt eller oavsiktligt spill av olja, farliga ämnen och konstgödsel. Intensifierade mänskliga aktiviteter och påfrestningar påverkar också kustområdet. Sådana påfrestningar inkluderar främst kusterosion, delvis som en klimatförändringseffekt, växande antal besökare till kusten och därmed sammanhängande effekter t.ex. störning/förstörelse av naturliga livsmiljöer, större mängder skräp som genereras i kustområden, import av invasiva växtarter. Dessa påfrestningar inkluderar också växande industriell utveckling av kust- och havsområdena med hamnar, hamnar och annan stor infrastruktur (t.ex. Nord Stream II och Vistula-kanalen).

Målet

Syftet är att uppnå en avsevärd minskning av utsläppen av skadliga ämnen till Östersjön från källor både på land (kommunalt avloppsvatten, atmosfäriskt deponering) och från punktkällor (fartyg och hamnar). Medborgare i Östersjöregionen, såväl som politiker och tjänstemän bör vara oroade över de ständigt pågående hoten mot miljön för kusten och kusten för att säkra möjliga lösningar på Östersjön och kusten. garantera mål om skydd av biologisk mångfald och rekreationsvärden. Adekvata och detaljerade fysiska planering och förvaltningsplaner behövs för alla Östersjöns kustområden.

Hur arbetar CCB med det här problemet?

  • Försvar

      Tillhandahålla input och fortsätta samarbetet till/med HELCOM Maritime Working Group; Stödja målen för den reviderade HELCOM Baltic Sea Action Plan (BSAP); Stödja översynen och uppdateringen av Hot Spot List samt bidra till skapandet av den nya HELCOM Hot Spots List enligt överenskommelse i den reviderade HELCOM BSAP; Hålla koll på projektutvecklingsplaner, till exempel en hamn för att skapa utvecklingsplaner för att skapa navigering i en hamn. Vistula spott eller mellan Östersjön och Svarta havet (E40).
  • Att öka medvetenheten

      Implementering av CoastWATCH-manualen; Rengöring och Maritime Spatial Planning (MSP) spelmetod.
  • Aktiviteter & projekt

      Coast Watch Utveckling av ett unikt naturtillgänglighetscertifikat "NaAc" (Naturtillgänglig) Kustskyddsåtgärder Clean Games – Coastal CleanUpsMaritim fysisk planering i praktiken
  • Andra resurser

    Rapporter och undersökningar:

MATERIAL & MEDIER

VAD KAN VI GÖRA?

Vad kan länder göra tillsammans?

Ge mycket hög prioritet åt genomförandet av HELCOMs baltiska strategi för att förbättra systemet för mottagningsanläggningar i hamnar för avfall och skadliga ämnen som genereras på fartyg; Göra gemensamma ansträngningar för att eliminera undermåliga fartyg från att komma in och operera i Östersjön; Sätta ett stopp för olje- och gasutvinning till havs i Östersjön.

Vad kan varje land göra?

Vidta åtgärder för att minska utsläppen av skadliga ämnen i kommunalt avfall och dagvatten samt från anläggningar som genererar föroreningar; Göra detaljerade miljökonsekvensbedömningar.

Vad kan du göra?

Be din egen regering eller lokala myndigheter att minska utsläppen av skadliga ämnen till Östersjön från källor både på land och från punktkällor;Be din kommun att förbättra kustturismens infrastruktur; Hjälp till att fylla dataluckor på barriärer i floder genom att använda en mobilapp; Gå med i saneringsaktiviteter; Respektera miljön och återvinn; Gå med i kampanjen mot Nord Stream II.

Ta kontakt med CCB:s arbetsområdesledare för sjöfart


Om du har frågor eller vill samarbeta skicka ett e-postmeddelande till:

sekretariat [at] ccb.se

Vi fortsätter att agera, vill du veta mer?

Klicka på knappen nedan för att upptäcka våra andra arbetsområden.

CCB arbetsområden
Share by: