2023-2025
Vi har lanserat en kampanj i Östersjöregionen för att öka allmänhetens medvetenhet om sätt att minska plast, inklusive engångsbruk och förpackningar i hemmen och för att främja lösningar för en förändring av plastkonsumtionsbeteendet!
Kampanjen för att öka medvetenheten har lanserats i december 2023 under projektet "Baltiplast", som syftar till att förebygga och minska plastavfall i Östersjöregionen, med fokus på engångsplastreduktion, förbättringar av plastförpackningar och innovativa insamlings- och behandlingssystem på kommunnivå.
#BaltiplastCampaign kommer att pågå till slutet av projektet 2025 och kommer att ge relevant information om ämnet och resultaten av själva projektet.
Under hela kampanjen kommer vi att visa historien om plast, och varför det för närvarande är så mycket oro för det. Vi kommer att utforska och lyfta fram möjliga alternativ för förändringar i personligt beteende, relaterade till plastkonsumtion. Och naturligtvis kommer du att läsa berättelser om förändringar som kommer från olika kommuner, företag och organisationer runt Östersjön.
Alla kommer att kunna forma innehållet i kampanjen, så följ oss och interagera! Du hittar alla extra resurser nedan.
Är du sugen på att lära dig mer om sätt att minska plast, inklusive engångsbruk och förpackningar i hemmen och att främja lösningar för en förändring av plastkonsumtionsbeteendet?
Följ följ oss på sociala medier genom hashtaggen: #BaltiplastCampaign
Dyk in i de olika ämnena, råden och lösningarna. Sprid ordet och var en del av förändringen!
Vill du föreslå ett ämne eller har några tvivel eller frågor?
Skriv till oss: sekretariat (at) ccb.se
Plast kan utgöra skador på folkhälsan på två stora sätt. För det första genom exponering för själva polymeren, vanligtvis genom förtäring eller inandning av mikroplaster eller felaktig användning. För det andra, på grund av de många giftiga tillsatserna som blandas med polymerer för att ge välbekanta plaster deras färg, flexibilitet eller andra egenskaper. Hittills har man uppskattat att omkring 13 000 kemikalier används för att tillverka plast, där de vanligaste är monomerer, processhjälpmedel och tillsatser. Av dessa 13 000 kemikalier är endast 3 200 verifierade att vara kemikalier av potentiellt problem, medan farodata saknas för 6 000 kemikalier, som potentiellt kan vara skadliga för hälsa och miljö.
Det primära hälsohotet i samband med plast uppstår från förekomsten av skadliga kemikalier i den.
Med tiden kan större plastföremål brytas ner till mindre partiklar som kallas mikroplaster. Dessa små partiklar kan intas av marint liv och så småningom ta sig in i den mänskliga näringskedjan genom konsumtion av skaldjur.
Plast kan släppa ut skadliga kemikalier som BPA och ftalater till miljön och maten, vilket kan orsaka hormonell obalans och störa det endokrina systemet.
Förbränning eller förbränning av plastavfall kan frigöra giftiga ångor och partiklar i luften. Inandning av dessa föroreningar kan leda till andningsproblem, förvärra befintliga tillstånd som astma och bidra till luftföroreningsrelaterade hälsoproblem.
Vissa människor kan utveckla allergiska reaktioner mot vissa komponenter i plast, såsom tillsatser eller färgämnen. Hudutslag, klåda och andra allergiska symtom kan uppstå vid kontakt med vissa plastmaterial.
Kvinnor och män kan utsättas för plastprodukter och förpackningar. Det finns dock bevis för att toxiner som finns i plast har olika effekter på kvinnor och män på grund av biologiska skillnader, inklusive kroppsstorlek och andel fettvävnad.
Rapporter och undersökningar:
Infografik:
Videor:
När sommaren närmar sig med stormsteg och evenemangsplaneringen i full gång är det dags att tänka om vår användning av plast. Både arrangörer och festivalbesökare kan vidta åtgärder för att förebygga och minska mängden plast som används. Enligt EU:s regler om förpackningar och förpackningsavfall ska drycker endast serveras i återanvändbara koppar, PET-flaskor och burkar på festivaler.
Här är några exempel på festivaler där arrangörerna försökte undvika att använda engångsplast:
Men om din favoritfestival ännu inte har övergett engångsplasten kan du själv minska mängden avfall genom att förbereda dig i förväg. Läs och dela våra tips nedan.
1. Ta med din egen återanvändbara vattenflaska och kaffekopp (och ölkopp).
Guide för plastfri festival:
Initiativet Plastfria skolor syftar till att utbilda kommande generationer om att ersätta plast med hållbara alternativ. Genom att börja med skolor inspireras eleverna att leda vägen i att förändra konsumtionsmönster och ekologiska val. Detta initiativ uppmuntrar elever över hela världen att tänka om sin plastanvändning, förstå dess miljöpåverkan och skapa hållbara alternativ för användning i skolan och i hemmet.
Exempel från Baltiplast-projektet:
I samarbete med Daugavpils stadskommun engagerade experter från Baltic Environmental Forum Lettland elever i 8:e klass vid Daugavpils Vienības grundskola i ett tvåveckorsprojekt fokuserat på insamling och minskning av plastavfall. Eleverna identifierade olika plasttyper med hjälp av innovativa verktyg från BALTIPLAST-projektet och lärde sig att spåra klassrummets plastförbrukning. Genom interaktiva workshops och praktiska aktiviteter uppmuntrades de att anta hållbara vanor och främja miljövård.
Sommaren 2024 hölls framgångsrika workshops på Leuschnerstraße Primary School i Hamburg Bergedorf som en del av en projektvecka om avfall och plast. Workshoparna, som engagerade 201 studenter, var resultatet av över sex månaders samarbete av BALTIPLAST-teamet.
Plastavfall och klimatförändringar ses ofta som två separata enheter, men en studie från 2019 publicerad i tidskriften Science of the Total Environment tyder på att de två frågorna är fundamentalt kopplade. Enligt forskarna genererar varje aspekt av plastanvändning, från produktion till avfall, någon form av skadliga växthusgaser som väsentligt bidrar till klimatförändringar och global uppvärmning.
Det globala havet och dess olika delar, inklusive Östersjön, spelar en avgörande roll för att reglera jordens klimat genom att fungera som en stor kolsänka som absorberar cirka 25 % av den koldioxid som släpps ut från mänskliga aktiviteter. Men förekomsten av plast stör denna viktiga funktion på flera sätt:
För det första kan mikroplaster intas av marina organismer, inklusive plankton, fiskar och till och med större marina däggdjur. Dessa organismer är väsentliga för havets kolkretslopp, eftersom de bidrar till den biologiska kolpumpen, där CO2 absorberas under fotosyntesen och sedan transporteras till djupare vatten när dessa organismer dör och sjunker. När livet i havet påverkas av plastintag, äventyras deras förmåga att utföra dessa processer effektivt, vilket leder till en minskning av den totala kolabsorptionen.
För det andra kan plast förändra den kemiska sammansättningen av havsvatten. De kan till exempel påverka pH-nivåerna och öka surheten i vattnet. När havet blir surare på grund av både plastföroreningar och ökat CO2-upptag, utsätts marina ekosystem, inklusive korallrev och skaldjur, under stress. Dessa ekosystem är avgörande för att stödja marin biologisk mångfald och spelar också en roll för att binda kol. När dessa system skadas minskar deras förmåga att lagra kol, vilket ytterligare minskar havets förmåga att absorbera CO2.
Dessutom kan ansamling av plastskräp skapa fysiska barriärer i marina miljöer, vilket påverkar distributionen och hälsan hos marina växter och organismer. Sjögräs och andra vattenväxter, som är avgörande för kolbindning, kan kämpa för att trivas i områden som är kraftigt förorenade med plast. Detta påverkar inte bara lokala ekosystem utan bidrar också till den totala nedgången i havets förmåga att mildra klimatförändringarna.
5 sätt hur klimatförändringar gör plastföroreningar värre:
Ett varmare klimat påskyndar nedbrytningen av plast till mindre bitar, vilket ökar mängden sekundär mikroplast.
När extrema väderhändelser och klimatrelaterade störningar blir vanligare, ökar efterfrågan på engångsplaster. Dessa föremål uppfattas ofta som bekväma lösningar för hälsa och säkerhet, särskilt i livsmedelsförpackningar och medicinska förnödenheter under nödsituationer.
När befolkningar migrerar till stadsområden på grund av klimatpåverkan som torka eller översvämningar, finns det en ökning av konsumtionsvaror, av vilka många är förpackade i plast. Urban livsstil främjar ofta bekvämlighet, vilket leder till högre plastanvändning.
Som svar på klimatförändringarna har innovationer dykt upp i produktionen av biologiskt nedbrytbar och oxo-nedbrytbar plast. Men nya lösningar skapar ofta nya problem när det gäller plastföroreningar. Till exempel leder oxo-nedbrytbara plaster till bildning av mikroplaster och är inte återvinningsbara.
Klimatförändringar kan leda till ekonomisk osäkerhet, vilket tvingar företag att välja billigare material. Plast uppfyller ofta dessa kriterier, eftersom de i allmänhet är billigare än alternativ. Detta leder till högre konsumtion trots miljöhänsyn.
Kommer snart.
Kommer snart.
Kommer snart.
CCB Sekretariat: sekretariat (at) ccb.se
Vi arbetar i hela Östersjöregionen med olika projekt och program.
Klicka på knappen nedan för att ta reda på vad som händer och hur du kan hjälpa till