Biologisk mångfald & klimat
Det hjälper den biologiska mångfalden: återställer lokal flora och fauna.
Det tar itu med klimatkrisen: naturliga livsmiljöer lagrar kol.
Naturkatastrofer
Det skyddar oss från naturkatastrofer: skogar och våtmarker minskar översvämningar.
Hälsa & Lokal ekonomi
Det förbättrar vår hälsa: tillgång till naturen gynnar vårt välbefinnande.
Det stärker den lokala ekonomin genom att stärka livsmedelsförsörjningen och hållbara metoder.
Vi är på väg mot en massutrotning av biologisk mångfald och klimatnedbrytning, som hotar själva grunden för livet som vi känner det. Vetenskapen är mycket tydlig med detta. Ansträngningarna hittills har i stort sett varit otillräckliga för att hantera dessa kriser och för att återställa vårt förhållande till naturen.
Varje given dag måste det marina livet i Östersjön navigera i allt surare vatten, samtidigt som man undviker trålgarn och övergivna fiskeredskap, störningar i havsbotten och utvinningsaktiviteter, bullriga och kraftigt förorenande fartyg, marin infrastruktur, invasiva arter, överfiske, övergödning och inklusive, konstruktion, turism, plast, turism. Havet hanterar nya utmaningar kopplade till mänskligt orsakade klimatförändringar och extremt väder.
Naturen är avgörande för vår överlevnad. För att förhindra de ökande bränderna över hela kontinenten. Att stå emot översvämningarna som förstör europeiska hem och försörjning. Att skapa hälsosamma ekosystem för att producera mat på lång sikt. Naturen är vår största allierade i kampen mot klimatkrisen. Och vi behöver naturen för vårt psykiska välbefinnande och hälsa.
Som tur är är inte allt hopp ute!
EU:s naturrestaureringsförordning är det unika tillfället för detta årtionde att ändra vägen från kontinuerlig försämring till förnyelse. Det som gör denna möjlighet unik är att denna lag kommer att tvinga EU-länderna att återställa en viss mängd natur. Om de misslyckas kan de ställas till svars och ställas inför domstol.
Detta CCB:s vykort publicerades och trycktes på 1990-talet. Trettio år senare är en kollapsad Östersjötorskbestånd den mest alarmerande indikationen hittills, vilket signalerar det mycket verkliga behovet av att förändra hur vi hanterar hela ekosystemet där vi fortsätter att fiska, bygga och utvinna. Med stark politisk vilja och samarbete kan vi leverera den förändringen - om vi agerar nu.
01
02
03
04
05
06
07
08
Det fullständiga gemensamma uttalandet (uppdaterat i september 2023), undertecknat av 200 civilsamhällesorganisationer, finns tillgängligt här och på restorenature.eu.
HUR KAN DU HJÄLPA?
Den uppdaterade planen för att uppnå en bra miljöstatus för Östersjön kallas Baltic Sea Action Plan (BSAP) och den antogs av miljöministrar och högre regeringstjänstemän från alla avtalsslutande parter i Baltic Marine Environment Protection Commission (HELCOM) och EU-kommissionären för miljön i Europeiska unionen 2021.
Vi fortsätter att agera för att säkerställa genomförandet av konkreta åtgärder. Vill du veta mer och vill du hjälpa oss?