Biologisk mångfald

Huvudmålet för arbetsområdet biologisk mångfald är skydd av hotade arter och livsmiljöer samt implementering av ekosystembaserat tänkande och förvaltning i Östersjöregionen.
Problemet Många arter hotade i Östersjöområdet. Hoten kan bero på specifika antropogena användningar som fiske, föroreningar eller undervattensbuller, men också från klimatförändringar som en konsekvens av industrialiseringen av vår värld. Exempel på hotade arter är tumlare eller olika fiskarter, t.ex. Östersjölaxen, listade i EU:s habitatdirektiv. Vi har bara några hundra tumlare kvar i Östersjön och passivitet riskerar att gå förlorad. De främsta hoten mot tumlaren i Östersjön anses vara bifångst i garnfiske, miljöföroreningar och undervattensbuller, samt ekosystemförändringar som kan påverka bytestillgängligheten. En handlingsplan för lax har antagits men 2/3 av de vilda flodpopulationerna är fortfarande hotade på grund av föroreningar och uppdämning av floder för vattenkraft. Även torsk-, havsörings- och ålpopulationer är av central betydelse. Östersjötorsken är mycket viktig som topprovdjur och livnär sig på skarpsill och sill. Under de senaste decennierna har torskbeståndet blivit kraftigt överfiskat, vilket resulterat i större mängder annan pelagisk fisk som har förändrat hela ekosystemet från torskdominerad till skarpsill och silldominerad. Ålbeståndet har minskat med 97 % och Östersjöregionen är särskilt viktig eftersom de flesta ålar här växer till stora honor, vilket är avgörande för lekens framgång.
Dessutom anses Östersjön vara särskilt känslig för etablering av främmande arter på grund av dess egenskaper som den inneslutna formen, grunda vatten och låg salthalt. Dess biota består av en betydande del av nyligen etablerade främmande arter (Icke-indigenous species - NIS/Invasive Alien species - IAS), inklusive patogener. I samband med intensifierade transporter och resor, konstruktioner av kanalsystem och växande vattenbruk har även introduktionen av främmande arter till regionen accelererat och anses vara ett av de största hoten mot den övergripande biologiska mångfalden i Östersjön. Klimatförändringar, som en av de viktigaste drivkrafterna för biologiska invasioner, kommer att göra problemet ännu mer akut. När de väl etablerats och expanderat kan främmande arter negativt påverka den biologiska mångfalden, ekosystemfunktionerna, socioekonomiska värden och även människors hälsa (t.ex. giftiga alger och bakterier).

Målet

Syftet är att implementera ekosystembaserat tänkande och förvaltning i Östersjöregionen. Ett särskilt fokus måste ligga på nyckelarter i ekosystemet som är allvarligt hotade för att hjälpa till att återuppbygga ett hälsosamt ekosystem i Östersjön. Likaså behöver vissa påtryckningar och rumsliga åtgärder sitt eget fokus, såsom marina skyddade områden eller fiskets inverkan på ekosystemet.

Hur arbetar CCB med det här problemet?

  • Försvar

      Tillhandahålla input och fortsätta samarbetet till/med EU, HELCOM Working Groups, BSAC, BALTFISH, andra miljöorganisationer; Stödja målen för den reviderade HELCOM Baltic Sea Action Plan (BSAP) och ASCOBANS Jastarnia-planen; Hålla reda på utvecklingen av undervattensbuller i HELCOM, OSPAR, på IMOS Maritime Organization (International)-implementering av EU:s fullständiga nivå (International Organisation)ush; rådgivning om bifångstbegränsande åtgärder och att följa överträdelseförfarandet mot Sverige om bifångst av tumlare;Påverkansarbete relaterat till ålförvaltning och fokus på avveckling av det aktiva fisket, med fritidsfisket som prioritet.
  • Att öka medvetenheten

      Framställning och meddelanden om den hotade tumlaren i Östersjön; Kommunikationer om ålens tillstånd, behovet av fiskeförbud och situationen med dioxinhalter i ål; Öka kunskapen om undervattensbuller och möjliga begränsningsåtgärder inom NGO-samhället.
  • Aktiviteter & projekt

      #SaveTheBalticPorpoiseEel webbsidaDamborttagningsprojekt ORE i Östersjön
  • Andra resurser

    Rapporter och broschyrer:

MATERIAL & MEDIER

VAD KAN VI GÖRA?

Vad kan länder göra tillsammans?

Engagera sig för det allmänna målet att bevara den biologiska mångfalden i regionen som helhet; Fullständigt genomföra åtgärderna för biologisk mångfald i den uppdaterade handlingsplanen för Östersjön från HELCOM och utveckla nationella och gemensamma planer för skydd av marina arter i Östersjön i EU:s habitatdirektiv; Komma överens om att inte försvaga de nuvarande reglerna för skydd av Östersjösälar; Komma överens om åtgärder för att begränsa bifångsten i Östersjön. tumlare; Främja uppnåendet av relevanta internationella överenskommelser rörande import av främmande arter, som Ballast Water Management Convention; Dela med dig av den senaste kunskapen om utvecklingen av främmande arter och deras ekologiska effekter; Tillämpa försiktighetsprincipen och en ekosystembaserad förvaltningsmetod för Östersjöfisket och följ de vetenskapliga råden från International Council for the Sea Exploration of the ICES flas; storleken måste matcha de tillgängliga resurserna; Endast de mest miljövänliga och ansvarsfulla fiskarna bör ges tillgång till fiskresursen och få fiska.

Vad kan varje land göra?

Gör seriösa ansträngningar för att skydda de nationella havs- och kustområdena som identifierats i det regionala systemet för Östersjöskyddsområdena (BSPA) via konkreta förvaltningsplaner; Tillåt inte någon allmän jakt på sälar i Östersjön; Vidta åtgärder för att säkerställa att bifångsten av tumlare minimeras, helst till noll. Detta kan göras genom användning av pingers i statiskt nätfiske eller genom ytterligare stängningar av fiske i viktiga tumlarområden; Minska överföringen av främmande arter genom kontroll och hantering av fartygs bioförorening och av barlastvatten och sediment i dess hamnar och vatten med avseende på konventionen om förvaltning av ballastvatten; laguner);Följ vetenskapliga råd från ICES för fiske av torsk, skarpsill, sill, lax, havsöring och plattfiskar;Utveckla handlingsplaner för att säkerställa och förbättra den naturliga reproduktionen av Östersjölax och havsöring i alla floder och floder med potential för naturlig reproduktion;Endast de mest miljövänliga och ansvarsfulla fiskarna ska ges tillgång till och ge fiskarna tillgång och öka fisken; rymning från Östersjön genom att stoppa allt fiske under flyttsäsongen och säkra fria migrationsvägar.

Vad kan du göra?

Prata med dina lokala politiker om vikten av att skydda den biologiska mångfalden i alla samhällssektorer;Kontakta ditt miljöministerium och uppmana till ett fullständigt genomförande av utvecklade förvaltningsplaner för BSAP och andra marina naturskyddsområden;Be som konsument restauranger och fiskhandlare att tillhandahålla miljömärkt fisk och inte sälja vild östersjölax eller ål; Driv din egen offentliga regering och bidra till en bättre fiskbeståndsrätt; människor och initiera eller delta i lokala projekt för att återställa naturlig reproduktion av lax och havsöring i älvarna nära dig, och därigenom bidra till skyddet av ett unikt regionalt bestånd.

Ta kontakt med CCB:s arbetsområdesledare för biologisk mångfald


Om du har frågor eller vill samarbeta skicka ett e-postmeddelande till:

sekretariat [at] ccb.se

Vi fortsätter att agera, vill du veta mer?

Klicka på knappen nedan för att upptäcka våra andra arbetsområden.

CCB arbetsområden
Share by: