Under första halvåret 2022 organiserade och höll CCB en samordningsprocess mellan EU:s icke-statliga organisationer. Flera möten hölls med GD Miljös marinteam om MSFD:s granskning och utvärdering och kopplade initiativ som handlingsplanen för fiske och den nya naturrestaureringslagen. Framsteg har gjorts för att få EU-omfattande icke-statliga organisationer överens om ett tillvägagångssätt för att arbeta genom konkreta förslag för uppdatering av direktivet.
CCB har fortsatt att framgångsrikt implementera målen att förbättra samarbetet mellan fiske- och miljöförvaltare och har lyckats få stöd för ett sådant fördjupat samarbete även från fiskeorganisationen och BSAC.
Under 2022 har påverkansarbetet skett genom alla tillgängliga kanaler, inklusive ASCOBANS, HELCOM-arbetsgrupper, Internationella valfångstkommissionen och andra europeiska icke-statliga organisationer i många frågor. Inom CCB-nätverket är flera MO:s nu aktiva för att bevara tumlare, och denna kapacitetsuppbyggnad har fortsatt att täcka nationella processer och nationell påverkan i fler länder.
Ål- och laxfokuserade aktiviteter för CCB har haft två huvudlinjer och har skett i enlighet med våra initiala planer. Aktiviteterna drevs av CCB-sekretariatet och vid ål med starkt engagemang från CCB-medlemmar i Sverige, Tyskland och Danmark.
EU:s gröna avtal och strategi för biologisk mångfald innehåller flera resultat som CCB har engagerat sig för att stödja dess utveckling, med det primära målet att förespråka för att matcha bristerna och luckorna i befintlig politik. Nya områden måste utses för att nå 30/10 %-målen och skyddet av befintliga utsedda MPA måste förbättras. Definitionen av "strikt skydd" kommer att vara avgörande och CCB har arbetat för en ambitiös och stark definition, samt har deltagit i diskussionen särskilt på HELCOM-nivå om definitionen av OECM.
Arbetet leddes av CCB-sekretariatet och WA BIO-ledaren och stöddes av MO. CCB följde utvecklingsprocessen för restaureringslagen och arbetade (och fungerar fortfarande) för att säkerställa att den marina och flodmiljön/ekosystemen beaktas tillräckligt. Detta skedde genom deltagande i särskilda NGO-möten och gemensamt samarbete mellan juridiska experter och restaureringsexperter.
År 2022, tillsammans med andra eNGO:er, hade CCB två huvudambitioner:
CCB är positiv till en utbyggnad av havsbaserad vindenergi för genomförandet av energiomställningen, men det medför många risker för naturen och lägger en extra belastning på den marina miljön genom förlust av livsmiljöer. Vi har arbetat med att förespråka att utbyggnaden av vindkraft till havs ska vara förenlig med naturen. Detta innebär att när man planerar och bygger vindkraftverk måste målen i EU:s fågel- och habitatdirektiv och MSFD beaktas.
Även om undervattensbuller anses vara ett betydande problem, är det fortfarande knappt med konkreta åtgärder för att minska det. CCB syftar till att öka kunskapen om möjliga begränsningsåtgärder och att i slutändan uppnå en minskning av undervattensbuller i Östersjön. Under 2022 har CCB genomfört olika aktiviteter och påverkansarbete: