Eutrofiering

Cirkulär ekonomi: näringsämnen

CCB fokuserade på att målinriktat engagera och skapa medvetenhet om aktörer och intressenter på alla nivåer, som är relevanta för att minska tillförseln av näringsämnen, inklusive de inom jordbruk och vattenförvaltningssektorer. Det gjordes genom att dela bästa praxis och kunskap, bland annat om vattenbesparing och tillämpning av jordbruksmiljöåtgärder, förespråkande för regionalt genomförande av EU:s paket för cirkulär ekonomi och reviderad HELCOM BSAP inklusive Baltic Sea Regional Nutrient Recycling Strategy, bestående av:

CCB planerade att 2022 starta ett pilotprojekt för att minska näringsbelastningen till Östersjön genom att utveckla lösningar för gödsellagring för småbruk. En liten pilotgård, där ett modellsystem för gödselhantering bör utvecklas, planerades i den ryska delen av Östersjöns avrinningsområde.

Att hantera tryck

År 2022 har CCB börjat utveckla en rapport som syftar till att göra en bedömning av den aktuella vattenförvaltningssituationen i utvalda BSR-länder och för att beskriva statusen för naturlig retention i BSR, hur effektiv planering av vattenförvaltningen är och vilka åtgärdsområden som är särskilt nödvändiga.

År 2022 har CCB börjat arbeta med att jämföra nationella regler för buffertzoner och våtmarker som extremt viktiga åtgärder för att fånga upp näringsämnen och koldioxid, begränsa omfattningen av översvämningar, mildra effekterna av torka och förbättra den lokala biologiska mångfalden.

Efter arbetet 2020-2021 arrangerade CCB tillsammans med John Nurminens Stiftelse en informell samrådsworkshop om hantering av fosforgipsavfallsplatser den 17 oktober 2022 i Uppsala och online, med inriktning på företag som hanterar sådana avfallsplatser i BSR-länderna, vattenförvaltnings- och miljötillståndsmyndigheter i Östersjöländerna, representanter för PartiesCOM Observers och icke-kontrahentorganisationer, HELCOM, representanter för partiets observatörer och avtalsmyndigheter. med vattenskydd relaterat till fosforgips.

Policypåverkan

År 2022 började CCB genomföra en analys av den reviderade handlingsplanen för Östersjön och HELCOM Annex 3 del 2 om hur vattenskyddsåtgärder inom jordbruket, särskilt buffertzoner, kommer att bidra till att uppnå GES (Good Environmental Status) för Östersjöfloderna och Östersjön under ramdirektivet för vatten (WFD) och marinstrategidirektivet (MSFD).

CCB:s experter fortsatte att aktivt delta i vattenarbetsgruppen för Europeiska miljöbyrån (EEB) som på europeisk nivå främjade BSR-arbetet med vattenfrågor.

I augusti 2022 uttryckte CCB oro och skickade ett brev till HELCOM och ICPO angående allvarliga föroreningsincidenter som spred sig längs floden Odra.

Dela

Share by: