CCB:s aktiviteter under 2023 fokuserade på att målinriktat engagera och bygga upp medvetenhet om aktörer och intressenter på alla nivåer, som är relevanta för att minska näringstillförseln, inklusive de inom jordbruk och vattenförvaltningssektorer. Det gjordes genom:
CCB fortsatte under 2023 att arbeta med ett pilotprojekt för att minska näringsbelastningen till Östersjön genom att utveckla lösningar för gödsellagring för småbruk.
CCB deltog i flera evenemang under 2023 där effekterna av jordbruk, avloppsvattenreningssektorn och energiproduktion togs upp.
Arbetet med att jämföra nationella regelverk för buffertzoner och våtmarker i olika länder fortsatte under 2023. Åtta MO, representerande sju Östersjöländer, gav input till CCB:s buffertzonsstudie.
Under 2023 fortsatte CCB:s nationella experter att övervaka efterlevnaden av fullständigt genomförande av HELCOM bilaga III
År 2022 började CCB genomföra en analys av den reviderade handlingsplanen för Östersjön och HELCOM Annex 3 del 2 om hur vattenskyddsåtgärder inom jordbruket, särskilt buffertzoner, kommer att bidra till att uppnå GES (Good Environmental Status) för Östersjöfloderna och Östersjön under ramdirektivet för vatten (WFD) och marinstrategidirektivet (MSFD).
Under hela 2023 fortsatte CCB och dess experter aktiva bidrag till Europeiska miljöbyråns aktiviteter i vatten- och jordbruksarbetsgrupperna, och främjade BSR-arbete med vattenfrågor och den mest grundade vattenpolitiken, särskilt vattendirektivet, på europeisk nivå.
I augusti 2022 uttryckte CCB oro och skickade ett brev till HELCOM och ICPO angående allvarliga föroreningsincidenter som spred sig längs floden Odra.