Biologisk mångfald och naturvård

Biologisk mångfald & naturvård

Årehabilitering och testning av eDNA-metoder

År 2020 startade CCB utvecklingen av en lista över prioriterade dammar för avlägsnande över Östersjöregionen med partners från Estland, Lettland, Litauen, Polen, Ryssland och Vitryssland.

Förespråkande för skyddet av Östersjöns tumlare

Frågan om bifångst av tumlare har under år 2020 tagit en ny vändning och CCB-målet att minska bifångsten och öka medvetenheten om risker för tumlare har resulterat i avsevärt ökad aktivitet från såväl EU-kommissionen som medlemsländerna inom Baltfish och i HELCOM.

Hantering av livsmiljöer och arter i MPA

På grund av pandemin och det mycket intensiva arbetet med BSAP-åtgärderna ägde inte inventeringen av gränsöverskridande MPA och områden skyddade ensidigt rum 2020. Denna aktivitet är nu planerad till 2021.

Undervattensljud

CCB och dess medlemsorganisation (BUND, Tyskland) deltog aktivt i utvecklingen av åtgärder för undervattensbuller i BSAP-uppdateringen och deltog i relevanta möten, inklusive i utvecklingen av HELCOMs regionala handlingsplan för undervattensbuller (som ska antas 2021) och ett gemensamt ståndpunkt med flera andra organisationer "Underwater Noise -The neglected hot to marint liv".

Granskning av tillgängliga data om Słupsks unika fårans naturvärden och sammanställning av information och material för påverkansarbete

Sammanställningen av data har börjat med en granskning av publicerade data om habitat och biocenos i Slupsk fåran. En serie intervjuer med forskare inom ämnet genomfördes. Om man sammanfattar resultaten kan man dra några slutsatser:

Vattenfåglar i Odras mynning

Tre räkningar av vattenfåglar i Odras mynning utfördes i januari, mars och november 2020 av West Pomeranian Nature Society, CCB Member Organization.

Spridning om invasiva främmande arter

En handbok om bekämpning av IAS av sportfiskare och jägare har utarbetats och publicerats av Green Federation "GAJA" (Polen), med separata infokort om rund kutling, stenmoroko, mårdhund, tvättbjörn, amerikansk mink, preussisk karp, taggkräfta, signalkräftor, kinesisk sovhytt, dammskjutare.

Ekosystembaserad fiskeförvaltning (FISH)

CCB har under 2020 upprepat idén att inrätta en arbetsgrupp för att hantera torsken och sammanlänkade frågor. CCB presenterade också idén under konferensen "Our Baltic", som anordnades av EU-kommissionen i september, som ett konkret steg mot ett förändrat förhållningssätt till förvaltning, ekosystembaserad förvaltning. Dessutom träffade CCB kommissionsledamot Sinkevicius i januari för att presentera vårt tänkande om behovet av att förändra förvaltningen och signalera från toppnivå att ny förvaltning måste vara mer inkluderande och inte delas upp i fiske och sedan miljö.

Kampanj för att minska all mänsklig dödlighet på ål

CCB har varit aktivt för att stödja icke-statliga organisationer inom och utanför nätverket för att engagera sig i ålfrågorna.

2020 började CCB utveckla och implementera ett projekt för att öka kapaciteten och kunskapen om EBM i Newtork.

Aktivt samarbete med andra icke-statliga organisationer och nätverk av icke-statliga organisationer om implementering av MSFD och CFP, inklusive sportfiskare

Utvecklingen av "Blue Manifesto" och CCB BSAP-skuggplanen är resultatet av samarbetet med Seas At Risk och internt i CCB, plus kontinuerliga diskussioner och åtgärder relaterade till EU:s nya strategi för biologisk mångfald.

Implementering av maritim och kustlig planering (COAST)

År 2020 har CCB vidareutvecklat ett medborgarvetenskapligt initiativ från CoastWATCH för att övervaka, skydda och säkerställa hållbar utveckling av kustområden (erosion, IAS, marint skräp) efter att ha etablerat kontakter med CoastWATCH Europe 2018-2019.

MSP-spel spelas i flera BSR-länder

Inom 2020 har MSP-spelet "Om jag skulle ha fattat beslutet" vidareutvecklats och anpassats för tillämpning i Lettland, men dess praktiska implementering har skjutits upp till 2021.

Följ oss:

Share by: