Biologisk mångfald och naturvård

Biologisk mångfald & naturvård

Lista över prioriterade dammar för avlägsnande över Östersjöregionen

År 2020 startade CCB utvecklingen av en lista över prioriterade dammar för avlägsnande över Östersjöregionen med partners från Estland, Lettland, Litauen, Polen, Ryssland och Vitryssland.

Förespråkande för skyddet av Östersjöns tumlare

CCB-målet att minska bifångsten av tumlare och öka medvetenheten om tumlare har resulterat i avsevärt ökad aktivitet från såväl kommissionens som medlemsstaternas sida i Baltfish och i HELCOM, och i denna process resulterade i att en delegerad akt som innehåller några åtgärder för att minska tumlarens bifångst i Egentliga Östersjön antogs av Europeiska kommissionen i december 2021.

Hantering av livsmiljöer och arter i MPA

En inventering av gränsöverskridande marina skyddade områden (MPA) och områden som skyddas ensidigt slutfördes 2021 och en rapport sammanställdes. Påverkansarbetet med hjälp av resultaten av detta dokument förbereds inom CCB:s arbetsområde BIO för att äga rum under 2022, till exempel genom HELCOM State and Conservation Group samt HELCOM TG MPA.

Undervattensljud

År 2021 realiserades NGO-workshopen "Why we should make more noise about underwater buller" med hjälp av fyra experter på ämnet undervattensbuller och 27 deltagare från icke-statliga organisationer av 8 länder. Utbytet upplevdes som mycket användbart och en bra grund för vidare (gemensamt) arbete kring ämnet undervattensbuller.

Granskning av tillgängliga data om Słupsks unika fårans naturvärden och sammanställning av information och material för påverkansarbete

Sammanställningen av data har börjat med granskning av publicerade data om habitat och biocenos i Slupsk fåran. En serie intervjuer med forskare inom ämnet genomfördes. Genom att sammanfatta resultaten kan några slutsatser dras:

Vattenfåglar i Odras mynning

Tre räkningar av vattenfåglar i Odras mynning startade 2020 av West Pomeranian Nature Society, CCB Member Organization.

Spridning om invasiva främmande arter

En handbok om bekämpning av IAS av sportfiskare och jägare har utarbetats och publicerats med separata infokort om rund göbba, stenmoroko, mårdhund, tvättbjörn, amerikansk mink, preussisk karp, taggkräfta, signalkräfta, kinesisk sovhytt, dammskjutare.

Ekosystembaserad fiskeförvaltning (FISH)

Det finns fortfarande ingen fast plan för torskens återhämtning som CCB hade hoppats på. Med utgångspunkt i vad som nu under flera år förespråkar ett totalt stopp för allt torskfiske, har CCB, med starkt stöd från medlemmarna, fortsatt detta under 2021, t.ex. skapat och presenterat NGOs förslag om TAC och PR kopplade till detta. CCB har också förespråkat ytterligare långsiktiga åtgärder, såsom permanent och fullständig stängning av de enda kända lekområdena (Bornholmsdjupet) i det östra beståndet och en övergång till ett nytt marint förvaltningssystem. Aktivt deltagande i BSAC, Baltfish, HELCOM har alla gått på samma linje.

Kampanj för att minska all mänsklig dödlighet på ål

Alla ålrelaterade aktiviteter syftar till att minska åldödligheten och öka utvandrande lekar. CCB:s ambition att åtminstone uppnå ett förbud mot fritidsfiske i Östersjöregionen som en åtgärd i den uppdaterade BSAP misslyckades, endast med stöd av ett fåtal stater (SE, DE). ICES:s råd i november 2021 och efterföljande åtgärder som vidtagits av GD Mare sedan dess tyder på en potentiell öppning för ytterligare åtgärder.

2020 började CCB utveckla och genomföra ett projekt för att öka kapaciteten och kunskapen om EBM i nätverket. CCB MOs men även andra icke-statliga organisationer som bjöds in till diskussionerna 2020-2021 (DUH, OurFish, Fisheries Secretariat) har ett mer samordnat förhållningssätt och tänkande som resultat.

Aktivt samarbete med andra icke-statliga organisationer och nätverk av icke-statliga organisationer om implementering av MSFD och CFP, inklusive sportfiskare

Under 2020 och fortsatte under 2021 har ansträngningar gjorts för att skapa konkreta förslag för uppdatering av HELCOM Baltic Sea Action Plan (BSAP) som ett sätt att stödja och underlätta ett bättre genomförande av MSFD och den gemensamma fiskeripolitiken.

Implementering av maritim och kustlig planering (COAST)

Två CCB-medlemsorganisationer - lettiska gröna rörelsen och Green Planet (Ryssland) - har fortsatt CoastWATCH-observationer under 2021, efter att ha översatt och anpassat respektive manual till nationella språk och förhållanden och resulterat i:

MSP-spel spelas i flera BSR-länder

MSP-spel sköts upp till 2022-2024 på grund av covid-restriktioner. CCB främjade dock deltagandet i olika MSP-evenemang under 2021:

Eftersom arbetet med CoastWATCH har startat först i slutet av 2020 och verksamheten allvarligt försvårats av covid-19-restriktioner, har kartan över områden i behov av skydd inte sammanställts. Denna aktivitet kommer att behandlas och utvecklas ytterligare inom CCB:s fleråriga handlingsplan för 2022-2024.

Följ oss:

Share by: