Här kan du hitta praktiska tips som hjälper till att närma jämställdheten och göra ditt dagliga arbete lika värdefullt och synligt för alla. Tips är grupperade efter ämne i form av checklistor - med deras hjälp kan du kontrollera hur dina projekt och produkter är bekväma och begripliga för alla.
Checklistorna har specifikt behandlat jämställdhet. Vi är dock medvetna om att det finns olika andra egenskaper som kan ses på såsom diskriminering på grund av religion, etnicitet, funktionshinder, etc.
Att organisera ett evenemang är utan tvekan en komplex och utmanande uppgift med mycket att ta hänsyn till. När man planerar catering, logistik och ett program är det inte så svårt att tappa livsnerven från evenemanget ur sikte – människorna som kommer att delta. Kom bara ihåg att dina gäster har en mängd olika behov och möjligheter. Nedan hittar du en checklista som hjälper dig att organisera ett evenemang som alla kommer att uppskatta.
När man förbereder informationsmaterial är det två viktiga saker att tänka på: ämnet och målgruppen. Ju bättre du känner till din läsekrets, desto tydligare blir innehållet du kan skapa. Men att vara på samma sida med dina läsare innebär inte att du följer stereotypa attityder till ett "riktigt" eller "typiskt" kvinnligt eller manligt beteende. Checklistan nedan syftar till att hitta en balans mellan vederbörlig hänsyn till mäns och kvinnors särdrag och könsneutralitet.
När du har bestämt dig för att implementera jämställdhet på jobbet eller i ett projekt, ta en titt på några användbara tips nedan.
Uppmuntra alla dina anställda att delta i kurser, presentationer, rundabordssamtal och andra aktiviteter som rör jämställdhet. Lägg märke till de resultat de uppnått (till exempel lära sig något nytt, skaffa nya kompetenser, genomföra projekt, ta emot certifikat, etablera kopplingar etc.) och förändringar i deras inställning till frågan och jämställdhetsfrågor.
Det rekommenderas att studera din målgrupps behov genom frågeformulär, föredrag, undersökningar eller ytterligare material. Informationen du får kan bli en värdefull källa för att förändra attityder i ditt företag eller projekt och införliva mäns och kvinnors behov i ditt arbete.
Du kan sätta upp ett aktivitetsövervakningssystem i din organisation eller i ett projekt. Det innebär till exempel att en chef kan föra personliga samtal med medarbetare och använda den information som erhålls för att skapa en mer gynnsam arbetsmiljö. Det är viktigt att se till att nya föräldrar eller personer som tar hand om sina äldre släktingar hittar ett arbetsschema som passar dem. Blir anställda diskriminerade av sina medarbetare eller kunder? Lever de upp till sin potential inom företaget? Om det behövs kan du erbjuda dem vidareutbildning eller utbildningsmöjligheter (detta är särskilt viktigt för anställda efter en föräldraledighet). Dessa undersökningar kan göras anonymt.
Exempel. Om du har lång erfarenhet av en specifik målgrupp är du förmodligen medveten om deras könssammansättning, t.ex. 80 % kvinnor och 20 % män. Samtidigt inser du att ditt projekt kommer att dra nytta av mäns input (t.ex. kan män fatta beslut som kommer att förbättra miljöförhållandena i din region) eller att den manliga publiken kommer att lära sig mer om hälso- eller barnomsorgsfrågor, etc.
Du kan antingen förbereda material som riktar sig till män och kvinnor individuellt, eller försöka införliva alla aspekter som rör båda könen i ett dokument. Allt beror på vilka mål du strävar efter.
Du kan planera, hålla evenemang och genomföra projekt som syftar till:
1. Tio strategier för att minska ojämlikheten mellan könen vid vetenskapliga konferenser
1. 5 sätt att förbättra jämställdheten på arbetsplatsen
1. Vad är jämställdhetsintegrering? Europeiska institutet för jämställdhet
Om du har några frågor om checklistornas implementering eller har några förslag, vänligen kontakta oss på sekretariatet (at) ccb.se