Healthy River – Healthy Me – Healthy Sea

2018 - 2020 tog CCB upp gemensamma miljöutmaningar i sex gränsöverskridande avrinningsområden inom Östersjöns avrinningsområde genom gemensamma åtgärder för att förbättra allmänhetens deltagande i förvaltningen av delade vattendelar för att nå deras goda miljöstatus.
ÖVERSIKT ÖVER PROJEKTET

Projektet behandlade gemensamma utmaningar (t.ex. översvämningar/torka, migrationsbarriärer, vattenkvalitet) i sex gränsöverskridande avrinningsområden inom Östersjöns avrinningsområde (Nemunas, Daugava, Odra, Western Bug/Vistula, Narva, Pregolya) genom gemensamma åtgärder för att förbättra allmänhetens deltagande i förvaltningen av delade vattendelar för att nå deras goda miljöstatus.

Projektet fokuserade på:

  • Införande av integrerad ekosystemhälsa och källa-till-havs-tänkande i RBM;
  • Utveckling och förstärkning av Public Advisory River Teams (PARTs) i Nemunas och Daugava bassänger och etablera nya PARTs i Narva, Odra och Pregolya;
  • Aktivera icke-statliga organisationers roll i befintliga nationella, bi- och multilaterala RBM-organ.
PROJEKTET I ETT NÖTSKAL

Projektet har utvecklats från ett redan etablerat flodområdessamarbete mellan flera medlemsorganisationer i CCB, som har implementerat offentlig vattenövervakning under paraplyet av CCB:s River Watch-kampanj i nästan 15 år. Under 2017 har detta nätverk implementerat NCM-stödda projekt "From River Watch to River Manage" genom att engagera allmänheten i Integrated River Basin Management i östra Östersjön och även samarbetat under Plastic Free Baltic Project, finansierat av Svenska Postkodstiftelsen, som tar upp källor, vägar och flöden av mikroplastföroreningar till Östersjön. Konceptet för projektet har baserats på en uppföljning av dessa två aktiviteter, men att göra både förvaltning av avrinningsområden och mikroplastföroreningar närmare förståelse för vanliga människor, genom att koppla deras hälsa och välbefinnande med tillståndet i ytvattnet och i slutändan – med miljöförhållandena i den mottagande vattenkroppen – Östersjön.

Projektet samordnades med andra CCB-aktiviteter inom områdena förvaltning av avrinningsområden och mikroplastföroreningar och leddes gemensamt av CCB-sekretariatet, CCB:s arbetsområdesledare för flod- och avloppshantering och farliga ämnen och 11 aktiva projektpartners.

Projektet har påverkat barn och unga genom att engagera dem i volontärarbete med offentlig flodövervakning (River Watch) och ge dem ny kapacitet och kunskap om både allmänna vattenskyddsfrågor (t.ex. River University), såväl som specifika övervakningsmetoder (flodskräp och förorening av biota). Projektet har ytterligare bidragit till att stärka samarbetet mellan de nordiska och östra baltiska miljöorganisationerna och har som ett resultat ökat deras kapacitet och kunskap. Samarbete mellan organisationer i Norden, Östra Baltiska EU-medlemsstater, Vitryssland och Ryssland ökade möjligheten att påverka utvecklingen i hela Östersjöregionen i en mer hållbar riktning och därmed skapa en bättre miljösituation även i Norden. Slutligen, genom samarbete inom det baltiska och Sverigebaserade NGO-nätverket, stärktes projektets partner att kommunicera sin ståndpunkt på mellanstatlig nivå (HELCOM, EUSBSR).

PUBLIKATIONER
  • Bildrubriken

    Write your caption here
    Knapp
Projektets ansökan
  • Ladda ner dokumentet

    Projektets ansökan

PARTNERS TILL PROJEKTET

För mer information:

 

CCB Sekretariat: sekretariat (at) ccb.se


 

 

Detta program finansierades av Nordiska ministerrådet.

Dela

Vi fortsätter att agera, vill du veta mer?


År 2020 lanserade vi det årliga evenemanget "River University", med målet att dela erfarenheter och kunskaper och att lära oss om särdragen hos olika floder i Östersjöregionen.

Läs mer om CCB "River University"
Share by: