Plastfritt hav

2019-2020

 

Detta projekt behandlade den växande föroreningen av Östersjön och bidrog till att minimera föroreningen av det globala havet från plastskräp.

PROJEKTETS HISTORIA

Under 2017 har CCB genomfört ett projekt Plastic Free Baltic, som väsentligt har bidragit till att lyfta agendan för mikroplast/marin nedskräpning i Östersjöregionen, inklusive uppströms avrinningsområde.

 

Under 2019 implementerade CCB projektet: "Plastic Free Ocean" (PFO). Projektaktiviteterna stödde genomförandet av EU:s plaststrategi och tog itu med den växande föroreningen av Östersjön (och genom den – världshavet) av engångsplastföremål, primär och sekundär mikroplast och tillhörande giftiga kemikalier.

Detta gjordes genom en kombination av:

– policyinriktade åtgärder – medvetandehöjande offentlig kampanj – övervakningsaktiviteter – stöd till identifierade målgrupper från privat och kommunal sektor vid övergången till plastfria alternativ (hotell, landsbygds- och ekoturismhus, flygbolag, kryssningsfartyg, kommunala organisationer, offentliga tvätterier, religiösa organisationer och andra).

Läs intervjun med Mikhail Durkin, CCB:s verkställande sekreterare, om projektet och dess mål.

"PLASTFRI OCEAN" I ETT NÖTSKAL

Enligt UNEP:s förväntningar beräknades plastproduktionen öka med upp till 40 procent under de kommande 10 åren, vilket gjorde att uppnå en betydande minskning av havsföroreningarna till år 2025, vilket återspeglas i mål 14.1 för hållbar utveckling, lika avlägset som någonsin.

Det övergripande målet för Plastic Free Ocean Project var att minimera förorening av det globala havet från plastskräp. Trots ett sådant ambitiöst mål bidrog projektet till det genom att nå sitt primära mål – att minska konsumtionen och användningen av plast i BSR, och därmed minska plastföroreningarna i Östersjön. Olika aktiviteter som genomfördes inom projektet syftade till att nå bredast möjliga publik i alla åldrar. Under det 1:a projektmålet ”Att främja frivillig avveckling av plast i olika offentliga sektorer inom BSR” kan PFO se resultatet i det ökade antalet initiativ från näringsliv och statliga institutioner som undviker engångsplast (SUP) och främjar alternativ (främst finns de bland barer och caféer, skolor och kommuner).

Genomförandet av projektet bidrog till att uppfylla kraven i EU:s plaststrategi i EU:s medlemsländer runt Östersjön, samt bidrog till att skapa en ny politisk agenda för plast i icke-EU-baltiska länder (Ryssland, Vitryssland och Ukraina), och kommer därför att ha en långsiktig effekt.

Projektet har bidragit till att minimera plastföroreningar i det globala havet genom att minimera engångsplastföroreningar av miljön och vattenresurserna i Vitryssland. Det gjordes genom framgångsrika bidrag till policyförändringar, t.ex. i Vitryssland (förbud mot vissa SUP-produkter), framgångsrikt engagemang av olika organisationer, som beslutade sig för att frivilligt begränsa användningen av engångsplaster i sina verksamheter, och genom ökad allmänhetens medvetenhet om ämnet.

PUBLIKATIONER
Slutrapport för projektet Plastic Free Ocean.
Sammanställning av miljöråd "Act EcoLogically" (på ryska) utfärdade i samarbete med projektpartnern Friends of the Baltic/Ecocentrum (St.Petersburg, Ryssland) i samarbete med Environmental Safety Committee av regeringen i St.Petersburg, varav en del är dedikerad till att minska mängden engångsbruk av plastartiklar. Reviderad konsumentguide och policyrapport (ENG/DE) om mikroplaster i kosmetika, policybriefer om plastinsatser från konstgräs (ENG/DE) och från däck (ENG/DE), såväl som input till 2019 Plastic Atlas och till broschyren och broschyren om 11 Tips for Plastic-Free Living of the Earth/.Friends of the Earth/. CCB Brief Q&A om plast och Covid-19 riktlinje om "Hur kommuner kan minska användningen av engångsplaster på lokal nivå" producerad av BUND/Vänner av jorden Tyskland. Infographic Plastföroreningar och covid-19.
GENOMFÖRANDE & HÄNDELSER
Genomförande av projektet i Östersjöregionen
  • I Vitryssland

    Regering, skola och andra aktörer. Mediebevakning tillgänglig här (kan översättas från Google).

  • I Estland

      No Plastic Challenge anordnad av Estonian Green Movement. Webinar för restauranger om enstaka använd plast och alternativ. Öka medvetenheten om Östersjön och mikroplast för studenter.
  • I Tyskland

      Reviderad konsumentguide och policybrief (ENG/DE) om mikroplaster i kosmetika, policybriefer om plastinsatser från konstgräs (ENG/GER) och från däck (ENG/GER), såväl som input till 2019 Plastic Atlas och till broschyren och broschyren om 11 Tips för Plastic-Free Living har producerats av BUND/Germany BUND, the focus of Friends' Work. med lösningar på kommunernas plastföroreningar. Därför tog de fram en riktlinje om ”Hur kommuner kan minska användningen av engångsplaster på lokal nivå”. Visar en sammanställning av exempel på bästa praxis från Östersjöregionen.
  • I Lettland

    Flera små caféer/restauranger i Jurmala har börjat byta ut plastglas och andra bestick och använda uppsökande material som producerats av Green Belt of Latvia, se översikten här.

  • I Polen

      Kommunen Gdansk bestämde sig för att bli plastfri stad och tillkännagav sin utmaning vid EUSBSR Annual Forum i juni 2019. Övriga aktiviteter i en översikt här.Ett ekologiskt pensionat och ett cateringföretag i Pomeranian Voivodshop of Poland kontaktades av Polish Ecological Club och övervägde att minska konsumtionen av engångsplast.Set med 6 affischer för engångsbruk var en avdelning för engångsposter (se nedan) vanligen (Polish Ecological Club Pomeranian Branch).
  • I Ryssland

      Ekologiskt (vegetariskt) café i Kaliningrad har fasat ut engångsbestick av plast från catering.#PlasticFreeOcean-utställningen arrangerad av Friends of the Baltic.Monitoring of the marin nedskräpning i Finska viken (Friends of the Baltic).Infografik om de vanligaste plastföremålen som finns vid kusten (Friends of the Baltic).
  • I Ukraina

      Antalet åtgärder för att främja ett plastfritt sätt att leva genomförs av Zero Waste Lviv. Informationskampanj om Plastic Free Ocean-projektet genomfört av WORLDLAB inom National Ecological Council hjälpte till att involvera allmänheten i firandet av den internationella dagen för undvikande av polypropenförpackningar och disponibel plastredskap. "Låt oss rädda miljön tillsammans", som hölls av elever från Pavlivsk School. Denna åtgärd bidrog till att öka medvetenheten om problemet med plastvattenföroreningar från byborna i flodbassängen Western Bug. Presentationen av resultaten från projektet Plastic Free Ocean vid ett gemensamt möte mellan Western Bug River Basin Management och Basin Council erkändes av myndigheterna som ett exempel för marknadsföring och spridning i firandet av Western Bug Day. Detta evenemang, som hölls för första gången i Ukraina, deltog också av representanter för bassängavdelningarna i andra floder i Ukraina - Dnister, Dnipro, Southern Bug (60 deltagare)
Huvudsakliga gemensamma evenemang anordnade under projektet
18 mars 2020 Plastic Free Ocean workshop: Plastic Free Ocean – globala och holistiska lösningar i kampen mot plastföroreningar 08-09 juni 2020 Plastic Free Ocean Final Conference

LiveIn/Leaving-utställning


Vilken är världen vi lever i och den vi lämnar bakom oss? Vi har ställt oss den frågan inte bara för att öka medvetenheten om plastföroreningar idag utan också för att reflektera över våra egna sätt att leva i och inom plastvärlden. Vi bjöd in konstnärer och miljöaktivister från flera länder för att diskutera problemet med plastkonsumtion och ge dess bredare förståelse genom ett multidisciplinärt tillvägagångssätt.


"Live In / Leaving"-utställningen skapas och lanseras inom ramen för Plastic Free Ocean Project.

Gå till webbplatsen
MEDIEMATERIAL
PARTNERS TILL PROJEKTET

För mer information:

 

Agnieszka Fiszka Borzyszkowska, PFO-projektledare: agnieszka.fba (at) gmail.com

 

Detta projekt finansierades av Svenska Postkodstiftelsen.

Dela

Vi fortsätter att agera, vill du veta mer?
CCB fortsätter att ta itu med problemet med plastföroreningar och farliga ämnen. Klicka på knappen nedan för att lära dig mer!
Läs mer om vårt arbete med farliga ämnen
Share by: