2017-2019
Den enda bofasta valen i Östersjön är listad som "kritiskt hotad". CCB arbetade för att driva på inrättandet av välskötta marina skyddade områden (MPA) för att bättre skydda dessa marina däggdjur.
Tumlaren (Phocoena phocoena) är den enda (lilla) valen i Östersjön och dess delpopulation i Östersjön är listad som "kritiskt hotad" av IUCN och HELCOM. Det primära hotet mot denna art är bifångst vid nätfiske, men undervattensbuller, föroreningar och ekosystemförändringar påverkar också populationsstatusen negativt.
Även om marina skyddade områden (MPA) inte kan hantera alla dessa hot, anses de generellt sett vara viktiga instrument för att skydda dessa marina däggdjur. Men för att ett MPA ska få verkliga effekter på tumlarbeståndets status behöver åtgärder som fiskebestämmelser och begränsningar för sjöfarten specificeras i en förvaltningsplan för detta område.
Östersjöns tumlare är kritiskt hotad och det finns bara några hundra djur kvar. Även om föroreningar och störningar genom undervattensbuller kan bidra till att befolkningen inte återhämtar sig, är bifångst det enda akuta hotet som orsakar direkta dödsfall i betydande antal. Med tanke på befolkningens ringa storlek, könskvoten och åldersfördelningen och andelen honor som är potentiellt infertila på grund av hög föroreningsbelastning, kan det finnas mindre än 100 fertila honor i egentliga Östersjön. Att förlora ens en av dessa honor kan ha en förödande effekt på befolkningens förmåga att återhämta sig eller till och med hålla sig stabil.
Huvudmålet med detta projekt var att etablera ett välskött marint skyddsområde som täcker det huvudsakliga häckningsområdet för tumlaren i Östersjön för att förbättra statusen för Östersjöpopulationen.
För att uppnå det övergripande målet har CCB samarbetat med de ansvariga myndigheterna i Sverige, i syfte att underlätta den avgörande intressentdialogen och bistå i utarbetandet av förvaltningsplanen inklusive fiskereglerna, samt underlätta den internationella samrådsprocessen om dessa dokument. Ett dödläge i den svenska nationella Läkemedelsverkets samrådsprocess har tvingat fram förändringar i projektverksamheten, men de slutliga projektresultaten stämmer väl överens med projektets mål.
Projektet gav ett lyft till en betydande förbättring av förvaltningen av tumlarbestånden i Östersjön, inte bara i det svenska marina skyddsområdet utan i hela Östersjön. Dessutom skapar Havs- och vattenmyndigheten (SwAM) skyddsåtgärder för tumlare i flera nationella Natura 2000-områden och andra marina skyddsområden (MPA). Tack vare detta projekt har det politiska intresset och stödet för skyddet av tumlare och MPA i Sverige utökats.
Kort om metoder för begränsning av bifångster
Rapport om rättsskyddet för tumlare i Sveriges exklusiva ekonomiska zon (2018)
NGO-begäran om fiskenödåtgärder Östersjön tumlare (2019)