Återför laxfisken till Östersjöns småälvar


 

2019 - 2023

 

Projektet syftar till att ta itu med problemet med överdriven reglering av små floder i Östersjön och därför hinder för migrerande arter, genom att tillämpa bästa tillgängliga praxis för att mildra migrationsbarriärer i pilotfallet och prioritera andra floder och dammar för ytterligare åtgärder.

 

ÖVERSIKT ÖVER PROJEKTET

 

Vild östersjölax och havsöring, listad som sårbar under HELCOM, behöver friska flodsystem för migration och lek under sin livscykel. De baltiska flodernas ekosystem har uppdämts för vattenförsörjning, kvarnar eller kraftproduktion. Bevarandefrågorna på uppdämda floder är väldokumenterade, med otillräckliga påtagliga framsteg för att ta bort eller kringgå dessa dammar för migration av laxfisk i länderna i östra BSR.

 

 

Projektets geografiska omfattning kommer att täcka hela östra Östersjökusten och bassängen, men fokusera på att pilotförbigå en damm i floden Stracha i Vitryssland, byggd på 1950-60-talet nära byn Olkhovka, en plats som redan utvärderats som fördelaktig för återhämtning av laxfisk. Genom ytterligare utvärderingar med partnerorganisationer kommer projektet att utveckla strategier för att implementera dambypass eller avlägsnande i andra flodsystem i Polen, Litauen, Lettland, Estland och Ryssland.

 

PROJEKTET I ETT NÖTSKAL

Varför behövs detta projekt?

Målet med projektet är att starta restaureringen av Östersjöns laxfiskbestånd i små floder i Östersjön, genom att generera och dela kunskap om bästa fall och praxis för att lindra migrationsbarriärer, inklusive byggandet av en pilotfaunapassage i floden Stracha (Vitryssland).

Hur genomförs projektet?

Det kommer att uppnås genom:

Vilka är effekterna?

Den förväntade effekten av projektet är återställandet av Östersjöns laxfiskbestånd i små floder i Östersjön.

PUBLIKATIONER

SENASTE RAPPORT
ANDRA RAPPORTER OCH DOKUMENT

 

  • Nationell rapport Estland – "Möjliga dammbarriärobjekt för borttagning/reducering för att stödja vilda baltiska laxfiskpopulationer i Estland" (2021)
  • Nationell rapport Lettland – "Möjliga dammbarriärobjekt för avlägsnande/reducering för att stödja vilda baltiska laxfiskpopulationer i Lettland" (2021)
  • Nationell rapport Vitryssland – "Möjliga dammbarriärobjekt för borttagning/reducering för att stödja vilda baltiska laxfiskpopulationer i Vitryssland, floden Vilia" (2021)
  • WWF-rapport – "Dammar och flyttfiskar i Östersjöns avrinningsområde"
  • CCB och WWF Baseline Report – "Ekosystemansats för förvaltning av vattenresurser i Luga flodbassäng"
  • CCB Preliminär sammanfattningsrapport – "Potentiella dammbarriärobjekt för borttagning för att stödja vilda laxfiskpopulationer i Östersjöregionens floder" (2020)
  • NASCO-rapport – “Rapport från Tromsøsymposiet om rekommendationer för att hantera framtida ledningsutmaningar”
  • RETROUT-rapport – Studiebesök i Estland (september 2019)
  • CCB Preliminär karta – "Potentiella Dam-barriärobjekt för borttagning för att stödja vilda laxfiskpopulationer i Östersjöregionens floder" (2019)

 

Baltic Talks om projektet



För mer information:

 

Gunnar Norèn, projektledare och CCB Senior Advisor: gunnar.noren (at) ccb.se

 

 

Projektet finansieras av Baltic Sea Conservation Foundation (BaltCF).

 

Dela

Vi fortsätter att agera, vill du veta mer?

Klicka på knappen nedan för att upptäcka hur du kan vara engagerad och hjälpa oss att skydda Östersjön.


Vidta åtgärder!
Share by: