Välkommen till Kustuniversitetet! Kustzoner är bland de mest produktiva områdena i världen och erbjuder ett brett utbud av värdefulla livsmiljöer och ekosystemtjänster som alltid har attraherat människor och mänskliga aktiviteter. Kustzonernas skönhet och rikedom har gjort dem till populära bosättningsområden och turistmål, viktiga affärsområden och transitpunkter. Men denna intensiva koncentration av befolkning och överdriven exploatering av naturresurser sätter en enorm press på våra kustnära ekosystem, vilket leder till förlust av biologisk mångfald, förstörelse av livsmiljöer, föroreningar, såväl som konflikter mellan potentiell användning och problem med trängsel i rymden. VARFÖR Kustzoner är också bland de mest sårbara områdena för klimatförändringar och naturrisker. Riskerna inkluderar översvämningar, erosion, höjning av havsnivån samt extrema väderhändelser. Dessa effekter är långtgående och förändrar redan livet och försörjningen för kustsamhällen. Men nära kustområdena finns också industriföretagen och kolhamnarna, och de skadliga egendomarna förorenar kustvattnet. Hur kan man förena människors inflytande och deras ekonomiska aktivitet på kustnära ekosystem, och rekreationsnödvändigheten att kombinera naturreservatens rekreationsvärde? HUR Den första upplagan ägnades åt hållbar planering med ekosystemansats och medborgarnas deltagande. Vi kom på vad "kustzonen" är och varför detta koncept i vissa länder inkluderar utrymme på båda sidor om kustlinjen och skyddar både havets och jordens ekosystem. I Ryssland är dock fysisk planering begränsad av kustlinjen och bedrivs endast i markanvändningsplaneringen. Detta förhållningssätt gav dock upphov till många kuststadskonflikter mellan lokalbefolkningen och intressenter från näringslivet, myndigheterna och instabil miljölagstiftning. WHO I den första upplagan fick vi inte bara höra inspirerande berättelser om lösningar för kustplaneringen av Östersjön, utan vi lyssnade också på medborgare, forskare, företrädare för kommuner och sjöfarts- och stadsplanerare. De fyra baltiska regionerna delade med sig av resultaten av det nyligen avslutade praktiska och forskningsarbete Land Sea Act Project* om planering av strandzoner, interaktion med lokala invånare, kustnära företag och kommuner. Om två jämförande fall och planeringsnivåer (nationellt, regionalt och kommunalt) fick vi höra från Coastal & Marine Union (EUCC), och om inspirerande maritima reservat från Institutet för havsmiljön Om tillståndet i den ryska delen av Östersjön i St Petersburg-området kommer vi att höra från Geologiska forskningsinstitutet VSEGEI. Och om aktuella faror och utmaningar från de aktiva invånarna i regionen.
PRAKTISK INFORMATION Arbetsspråket var engelska, simultanöversättning till ryska tillhandahölls. NÄR: 13 december 202120 december 202117 januari 2022 VAR: Online via zoom skickades länken till Kustuniversitetet till de registrerade deltagarna i god tid.
FÖRELÄSNINGAR 13 DECEMBER 2021 Integrated Coastal Zone Management & retrospektiv analys av existerande ICZM bästa praxis (Vistula and Curonian Lagoon, Finish & Lithuanian perspectives fallstudier) - Ramūnas Povilanskas Kartläggning av maritima företag, för ökad integration av affärsperspektiv i planering (fallstudie av Göteborgs landsvägsregion, Ivy nationalpark, Sverige, Sverige) "inte på något sätt!" att 'låt oss försöka! (Sverige). Den marina nationalparken Kosterhavet Hvaler nationalpark, Nämdö naturreservat - Andrea Morf Östra Finska vikens geoekologi, utmaningar & skydd. Kusterosion, naturrisker och mänsklig påverkan - Daria Ryabchuk, 20 DECEMBER 2021 Balansering av lokal kustturism och användning av havsbaserad vindenergi (fallet Lettland) - Anda Ruskule Deltagande i ett marginaliserat område: Fallet i norra Estland - Anu Printsmann Balanserar kustturismen i kusten och naturskyddet LuG Feerman Costamars kust (LuG Feer Costamars kust) Finland: moderna utmaningar och behovet av kustplanering med hänsyn till urbefolkningens intressen och rättigheter. Kartläggning av industriell påverkan, naturreservat och kulturarv - Elizaveta Mikhailova
17 JANUARI 2022 Marine Spatial Planning (MSP) och värdet av kustzonen i Finland – erfarenheter av samarbetsplanering - Mari Pohja-Mykrä Integrated Coastal Zone Management (ICZM): koppling till marin fysisk planering till havsförvaltning. Exempel på kustlagstiftning och förvaltning på Italien, Spanien, Portugal - Vera Semeoshenkova Project "30 miles RUS- FIN", fältresultat för östra Finska viken: yachthamnsinfrastruktur, vattenturism, kartläggning av gröna och mobila småbåtshamnar - Evgenii Zakharov Finska vikens norra kust: hamnindustribelastningar och Östersjöns ekologiska risker. Primorsk ULC / Coal Port - Marina Parkina Norra kusten av östra Finska viken, St. Petersburg-området, reservat & storskaliga konstgjorda öar, vilket är fel? - Anna Shushpanova Finska vikens norra kust: aktuellt tillstånd för kulturarvet & möjlighet till revitalisering av kustplanering - Alexandr Bravo Hållbar revitaliseringsmodell av natur- och kulturarvsobjekt på södra kusten av Finska viken - Evgeniia Petrashen Aktuella kustkonflikter i St. Irin Breining Mediebevakning: Artikel i rysk media om presentationen av Alexander Bravo. Sammanfattning rysk mediabevakning.
*Land-Sea-Act-projekt:
Östersjökusten sett från Kustuniversitetets föreläsare
Irin Breining är stadssociolog och hon är även medarrangör & initiativtagare till Kustuniversitetet.
Evenemanget var samarrangerat av @waterfrontsave och Coalition Clean Baltic.
Finansieras av Europeiska unionens LIFE-program
Åsikter och åsikter som uttrycks är dock endast författarens/författarnas och återspeglar inte nödvändigtvis de från Europeiska unionen eller CINEA. Varken Europeiska unionen eller den beviljande myndigheten kan hållas ansvariga för dem.